Het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) toont films met een brede blik op de wereld en vraagt hiermee aandacht voor actuele, mondiale en sociale thema’s. In het kader van de ‘Maand van Respect’ van de gemeente Gorinchem was er dinsdag een speciale filmvertoning van ‘Une Saison en France’ in Theater Peeriscoop.

De film van de Tsjaadse filmmaker Mahamet-Saleh Haroun toont het verhaal van Abbas, leraar Frans. Hij is weggevlucht van de oorlog in Centraal-Afrika om een nieuw leven in Frankrijk op te bouwen. Terwijl hij wacht op zijn status van vluchteling organiseert Abbas zijn dagelijks leven. ,,In de film draait het om het proces waarin Abbas en zijn kinderen terecht komen en wat het met hen doet. Het is in zijn puurste vorm weergegeven”, vertelt Anika van der Kevie, directeur van het IFFG. 

,,Actuele en mondiale thema’s zijn, gezien de complexiteit, niet eenvoudig te bespreken. Maar het medium film biedt de kans om je even te ‘verplaatsen’ in de ander of andermans verhaal. Het zet aan tot denken en een gesprek. Dit draagt bij tot meer begrip en respect voor elkaar”, meent Anika.

De mensen in de uitverkochte theaterzaal luisterden na afloop naar het nagesprek met mediawetenschapper dr. Jiska Engelbert, ervaringsdeskundige Shermin Amira en wethouder van diversiteit, Ro van Doesburg.

De derde editie van het IFFG vindt plaats van 11 t/m 14 april 2019. Meer informatie is te vinden via www.iffg.nl