(op dit artikel kunt u onderaan reageren)

In 2013 werd bekend dat de bewaartermijn verlopen was van de Ramen uit de R.K. Kerk in Gorinchem welke in 1984 verbouwd werd tot appartementen. Elk van de glas- in- lood ramen toont een afbeelding van een van de Martelaren van Gorcum, die in 1572 in Gorcum gevangen zijn genomen en in Den Brielle opgehangen.

Een stuk geschiedenis dat zeker niet vergeten mag worden. Een groep inwoners van Gorinchem, waarvan een aantal nu het bestuur vormen, zetten zich in om deze ramen te herstellen en te plaatsen ongeveer op de plek waar de martelaren gevangen hebben gezeten. De Open Kathedraal op de stadswal.

Zoiets kan uiteraard niet van de ene dag op de andere dag en er zal nog veel water door de Merwede stromen voordat alles in kannen en kruiken is. Zo is er onder meer een gesprek gestart met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Monumentenzorg. Er waren kritische vragen. Mogelijk is er een extra archeologisch onderzoek ter plaatse noodzakelijk. In november wordt onderzocht of dit echt noodzakelijk is. Een omgevings-maquette werd meer dan op prijs gesteld.

Die is er inmiddels ook. Deze maquette is te bewonderen in de hal van het stadhuis en binnenkort in het Gorcums Museum in de permanente tentoonstelling over de Martelaren van Gorinchem.

Met het telefoonfilmpje van Johannes van Camp en een beetje fantasie is de beoogde sacrale beleving misschien al een heel klein beetje te voelen…
het stralende ochtendzonnetje door de nu nog plexiglazen ramen met de lange schaduwen over het labyrint gaat er toch al iets gebeuren.

het was een serieuze bevalling maar… daar staat hij dan !de maquette van mijn nieuwe ontwerp voor 'de Open Kathedraal’ in de hal van ons stadhuis.Met dit telefoonfilmpje en een beetje fantasie is de beoogde sacrale beleving misschien al een heel klein beetje te voelen…het stralende ochtendzonnetje door de nu nog plexiglazen ramen met de lange schaduwen over het labyrinth gaat er toch al iets gebeuren🌻😇🌻

Geplaatst door Johannes van Camp op Dinsdag 16 oktober 2018

Voor meer informatie kijkt u op http://www.openkathedraal.nl/de-stichting/