Het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) heeft donderdag ruim honderdvijftig leerlingen van Gorcumse middelbare scholen kennis laten maken met de wondere wereld van film. Filmmaker Mark Verkerk, bekend van onder meer ‘De Nieuwe Wildernis’, kwam naar Theater Peeriscoop en gaf een kijkje achter de schermen van zijn nieuwste film: ‘De Wilde Stad’. Filmdocent Walter Visser gaf een masterclass scriptschrijven.

De activiteiten vormden de aftrap van het nieuwe seizoen van het IFFG, dat volgend jaar van 11 tot en met 14 april voor de derde keer plaatsvindt. Met ‘IFFG Educatief’ zet de organisatie van het filmfestival ook in op een programmering gedurende het hele jaar om kinderen op educatieve wijze kennis te laten maken met film. De masterclasses van Verkerk en Visser gaven de leerlingen een inkijkje van beroepen in de filmindustrie. Festivaldirecteur Anika van der Kevie legt uit: ,,Tegenwoordig kunnen jongeren zelf altijd en overal filmpjes of vlogs maken. Door ze kennis te laten maken met professionals worden ze geïnformeerd én misschien wel geïnspireerd.”

’s Ochtends leerde Visser de leerlingen onder meer hoe een filmscenario tot stand komt. ,,Zoek naar verhalen in je eigen omgeving. Veel mensen om je heen hebben een bijzonder verhaal”, gaf hij de leerlingen mee.

De Wilde Stad

Daaropvolgend gaf Verkerk een kijkje achter de schermen van zijn nieuwste film ‘De Wilde Stad’, na ‘De Nieuwe Wildernis’ en ‘Holland: Natuur in de Delta’ zijn derde film. Leerlingen werkten in de klas al aan lesmateriaal van de film en bereidden een diversiteit aan vragen voor. Hoeveel budget heb je nodig? Hoe ontstaat een verhaal? Hoe lang duurt het om een film te maken? Zo kwamen ze er achter dat ‘De Wilde Stad’ gemaakt is met maar liefst vijftienduizend uur aan beeldmateriaal en dat, zeker met natuurdocumentaires, nieuwsgierigheid en geduld de twee toverwoorden zijn.

’s Avonds was Theater Peeriscoop stijf uitverkocht voor de filmvertoning van ‘De Wilde Stad’. Na de film stelde Sascha Koetsier bovendien nog een aantal vragen aan Verkerk over zijn nieuwe film.

Het volgende evenement van ‘IFFG Educatief’ staat dinsdag 6 november op de planning. Dan is er de filmvertoning van ‘Une Saison en France’ in het kader van de ‘Maand van Respect’ en ‘Dag van de Lokale Democratie’. ,,We willen met een film steeds specifieke thema’s uitlichten. Ook voor specifieke doelgroepen, zodat we echt verdieping in de activiteiten kunnen aanbrengen”, besluit Anika van der Kevie. Meer informatie over de programmering van het IFFG is te vinden op www.iffg.nl