Voedsel in & Kunst

Zaterdagmiddag waren de banken van de Grote Kerk goed gevuld met belangstellenden. Deze waren gekomen voor de opening van de nieuwe expositie “De Smaak te Pakken”. Bij binnenkomst al direct een verrassing. Iedere bezoeker kreeg een soort lolly aangeboden met chocolade en en andere zoetigheid. Heerlijk was het wel, maar wat doe je met de stokjes. In de kerk op de grond gooien kan natuurlijk niet, maar prullenbakken waren er niet.

Direct werd een goede kerkgewoonte gecreëerd en werd er een collecte gehouden. Niet met schaal, maar met een papieren zak werden de stokjes opgehaald.

De naam “De Smaak te Pakken”verraadt al dat de expositie over voedsel gaat. Al snel kom je er achter dat dit heel wat inhoudt. Je kunt er over praten, over schrijven, je kunt het schilderen, boetseren en nog veel meer. Het vreemdste wat je met voedsel, in dit geval fruit, kan doen is er muziek mee maken. Daar kwamen we tijdens de opening achter.

Na het voorwoord van Rob Kreszner waren het de schrijver Ronald Giphart, kookschrijver, en Logosamphia, geluidskunstenaar, presenteerden als openingsact full-time kiwiboy: het verhaal van een fruit-instrumentalist & groentefluisteraar. Giphart vertelde het verhaal en Logosamphia deed het geluid. Met een warboel aan draden op tafel maakte hij niet allen muziek. Hij stak stekkers in fruit van fruitschaal waarop de appels, kiwi’s, tomaten en ananas, spontaan begonnen mee te zingen.

Alleen jammer dat de microfoon van de kerk geen vriendjes werd met de installatie van de geluidkunstenaar. De meeste bezoekers hebben van zijn verhaal weinig verstaan. Ondanks dat Logosamphia hiervan baalde als een stekker kreeg hij toch applaus voor zijn kunsten.

Ronald Giphart had de tijd van het vertellen ook gebruikt om een brood te bakken. De laatste handeling was om dit brood uit zijn broodmachine te halen en (toch weer kerkelijk) te verdelen onder de kerkgangers.

Daarna liep het gezelschap naar het museum aan de Grote Markt. Niet alleen in het museum kon men de expositie bekijken, voor het museum stonden Foodtrucs. grappige mobiele keukens van waaruit tegen een schappelijke prijs eten en drinken werd geserveerd, waaronder Dukes bier, KoffieK-tje, Meneertje Appeltaart, De Smakelijke Tuin en
Holy Krab Seafood met heerlijke vis en zeevruchten.

Hier waren ook diverse vruchtstukken te zien. Een soort bloemstukken, maar dan met fruit en groenten geschikt.

In de bibliotheek en de Kamer van de Tussentijd was ook van alles te beleven, terwijl voor de kinderen en ouders zich vergaapten aan de film Ratatouille, een leuke computer- animatiefilm uit 2007 over een ratje met passie voor  koken, dat er van droomt om een grote Franse topkok te worden.

Foto: (G) GP-foto