Gorinchem gemeente met beste sportinitiatief

Vandaag, tijdens het VSG Congres in Breda werd bekend gemaakt wie de winnaars waren geworden van de titel ‘Sportgemeente van het jaar 2018’ en de prijs voor het ‘Beste Initiatief 2017/2018’. De genomineerden voor de verkiezing ‘Sportgemeente van het Jaar 2018’ waren de gemeenten Gorinchem, Rotterdam en Veenendaal. Samen met de gemeente Breda en Deventer is gemeente Gorinchem tevens genomineerd voor het ‘Beste initiatief 2017/2018 op sport- en beweegbeleid’.

Sportgemeente

Voor Sportgemeente van het jaar 2018 zijn gemeenten door een adviescommissie beoordeeld op diverse indicatoren. Hoeveel euro geeft de gemeente per inwoner uit aan sport en welk percentage van de bevolking is sportief actief? Ook is beoordeeld op het aantal aanwezige sportvoorzieningen (sportvelden, sporthallen en zwemwater) in de gemeente. Gemeenten krijgen tot slot punten voor de breedte van het sportaanbod. Uit hoeveel verschillende sporten kunnen hun inwoners kiezen?

Beste Initiatief

De gemeenten Breda, Deventer en Gorinchem zijn genomineerd voor hetBeste Initiatief 2017/2018’ met de projectenUrban Sports, sporten van de straat’ (Breda),Happy Life‘ (Deventer) enBeweegcoach zorg’ (Gorinchem).

Uitslag

Sportgemeente:

  1. Rotterdam

Beste initiatief

  1. Gorinchem

Publieksjury

De ‘Beweegcoach Zorg Gorinchem’ krijgt de meeste stemmen van de ‘publieksjury’. Volgens deze jury, bestaande uit beleidsprofessionals uit collega-gemeenten, is het initiatief van de gemeente Gorinchem een topvoorbeeld van een relatief simpel idee met grote (positieve) gevolgen. Het betreft een mooie en interessante combinatie tussen zorg en bewegen waarbij ook aan de bewustwording van zorgspelers wordt gewerkt.

twitterfoto: @VSGemeenten
foto: VNG

De Beweegcoach zet sport in als middel om het algehele welzijn van de cliënten in de zorg te vergroten. Ze gaat uit van positieve gezondheid: gezond zijn is veel meer dan niet ziek zijn. De aanpak van de Beweegcoach is dan ook gericht op meer dan sport en beweging. Met de medewerkers van de deelnemende zorgorganisaties neemt ze de hele dagelijkse routine onder de loep. Deden de medewerkers voorheen ‘s ochtends als eerste de gordijnen open? Nu doen ze dat samen met de cliënt. Heeft de medewerker tijdens een gesprek met de cliënt een dossier nodig? Dan vraagt ze of de cliënt de map zelf wil halen. Voor veel cliënten zijn juist deze kleine beweegroutines ontzettend belangrijk.

De gemeente Gorinchem wint met de integratie van beweging in de dagelijkse verzorging! Aansluiting op dit initiatief is laagdrempelig en voor iedere gemeente uitvoerbaar.