Gorkums Gouden Eeuw – NU

Inspiratie voor eigentijdse kunst

Gorcum een historische sensatie!

Zaterdag werd in Theater Peeriscoop een nieuw project van de Stichting Gouden Eeuw Gorinchem officieel geopend door burgemeester Reinie Melissant-Briene.

Het idee hierachter is dat er te weinig inwoners in onze stad zijn, die niet op de hoogte zijn van de schatten die in het Gorkums Museum hangen. Sinds 2008 bestaat hier het ‘Gouden Eeuw Team’, opgericht door oud-wethouder en kunstkenner/historicus Bert Biemans. Dit team heeft in tien jaar twaalf schilderijen verworven van beroemde Gorcumse schilders uit de Gouden Eeuw. Deze worden permanent tentoongesteld in het Gorcums Museum, maar hun werk hangt ook in musea in Londen, Parijs, New York en St. Petersburg. Aan de kunstenaars is gevraagd om bij het door hen uitgekozen schilderij uit de collectie van het gouden eeuw team een eigen hierop geïnspireerd kunstwerk te maken. Zo ontstond het project: *)

*) gegevens website: http://www.gorcumsgoudeneeuwnu.nl/index.php

Gorcums Gouden Eeuw – NU. 

Dit is ontwikkeld naar een idee van Roy Grünewald en Marian Tenkink. De PR, productie en ontwerp van alle drukwerk en de website wordt verzorgd door Cees van Meerten. Informatie en contacten: Bert Biemans. Organisatie kunstroute Annet Ardesch en Marian Tenkink. Fotografie van alle schilderijen in het museum en het maken van een promotiefilm, Henk Ganzeboom.

Daarnaast wordt ook de jeugd bij het project betrokken met een educatieplan voor scholieren. Een puzzeltocht verzorgd door Roy Grünewald, Marleen van Zwienen en Nicoline Voormolen.

Bij de opening in Theater Peeriscoop was de belangstelling groot. Naast sprekers als Roy Grünewald, Marian Tenkink en Bert Biemans was het de burgemeester die de organisatie prees. De schilders uit die tijd waren goed in hun werk, maar de kunstenaars nu hebben ook veel te bieden. Deze manifestatie laat ons zien, zoals de burgemeester in haar speech verwoordde:  De kunstenaars van NU staand op de schouders van ‘de mensen van voorbij’, en zij vervolgde,” En wat is er nadat het idee vorm had gekregen een energie in de organisatie en bij de kunstenaars  ontbrandt. Dertig kunstenaars zijn aan de slag gegaan en voor hun werk moesten er dertig etalages in het centrum van Gorcum gevonden worden. Want dat was het idee, de werken zouden ,weliswaar in etalages, maar toch hoofdzakelijk in de openbare ruimte tentoongesteld worden zodat er zoveel mogelijk mensen er van zouden kunnen genieten. Laagdrempeliger kan bijna niet omdat iedereen zonder een kaartje te kopen de kunstwerken te zien kan krijgen en ik hoop natuurlijk dat de mensen nieuwsgierig worden en dan ook nog een keer naar het museum gaan om de echte Oude Meesters te zien.”

Daarna onthulde zij samen met Annet Ardesch een bord dat op verschillende locaties een plekje krijgt om de “Gouden Eeuw – NU” te promoten..

Cees van Meerten

Er is tevens een boekje ontworpen met de route langs de verschillende etalages in de binnenstad en informatie over de kunstenaars. Cees van Meerten reikte het eerste exemplaar uit aan de burgemeester. U kunt ook in het bezit komen van dit boekje bij o.a. Gorcums Museum en bij Mooi Gorinchem (VVV), Groenmarkt 8.

De burgemeester werd nog meer verwend. Op advies van Gemma Biesheuvel (’t Pand) had zij zich tijdens carnaval in kledij van Jacoba van Beieren gestoken. De foto die destijds werd gemaakt zag zij nu terug een “delfts-blauw” bordje dat zij ontving uit handen van Marian Tenkink. Dit ging vergezeld van een grote bos bloemen.

Na de officiële handelingen legden leden van het team, samen met de burgemeester, een gedeelte van de route af. Met dit boekje in de hand kunt u een speciale wandeling gaan maken langs de verschillende etalages in de stad. De kunstmanifestatie is van 15 september t/m 20 oktober 2018.

Burgemeester Melissant-Briene vroeg Gorkums Nieuws om vooral op de website te vermelden, dat na 20 oktober de kunstwerken uit de etalages nog tot het eind van het jaar (2 nov.tot 4 jan.) een plaats krijgen in het stadhuis. Tijdens de openingstijden van het stadhuis bent u dus welkom om de kunst, alsnog of nog eens, te gaan bekijken.

Ga ook eens naar het Gorcums Museum. Hier vindt u een wand met schilderijen van Gorcumse schilders uit de Gouden Eeuw.

Foto’s: GP-foto