Vier gratis concertjes in Lutherse kerk Laagdrempelige muziek voor kennismaking met gebouw en orgel

Foto: Organist Nico Blom in de Lutherse kerk: ,,De programmering is bewust laagdrempelig gehouden, van tango en foxtrot tot frisse improvisaties.”

(foto Everdien Hamann) = 

Organist Nico Blom organiseert in samenwerking met de Lutherse kerk in augustus vier gratis orgelconcertjes op zaterdagmiddagen om 16.15 uur. Het zijn laagdrempelige concerten van drie kwartier voor Gorcumers en bezoekers aan de stad met na afloop een ontmoeting met elkaar en de organist onder het genot van een drankje. Naast Nico Blom geven ook Gerben Budding en Jaco van der Werken concerten.

De Lutherse Schuilkerk aan de Langendijk 72 is een juweeltje, evenals het eeuwenoude en goed gerestaureerde orgel. De kleinschalige concertjes zijn bedoeld om het historische orgel in deze kerk onder de aandacht te brengen. De schuilkerk staat er al ruim vier eeuwen en is in de jaren negentig totaal gerestaureerd. Ook het historische orgel is in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Zowel het kerkje als het orgel zijn cultureel erfgoed en vallen onder Monumentenzorg.

Initiatiefnemer van deze orgelconcertserie is organist Nico Blom. ,,De Lutherse Schuilkerk is zonder twijfel de mooiste kerk binnen onze Gorcumse vesting. Het kerkje heeft een intieme sfeer, de schoonheid van het gebouwtje is voor iedereen een openbaring. Ook het hierin aanwezige orgel is een juweeltje dat zeker publieke aandacht verdient en ook gehoord mag worden.”

Het orgel in de Lutherse Schuilkerk werd in 1859 gebouwd door de Dordrechtse orgelbouwer W.H. Kam. Door de jaren heen onderging het instrument vele wijzigingen maar tijdens de restauratie van het kerkgebouw is ook het orgel weer in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

Nico Blom: ,,Het is een schitterend muziekinstrument dat binnen onze stadswallen een prominente plaats inneemt. Vandaar dat ik dit initiatief heb genomen. De programmering van alle concertjes is bewust laagdrempelig gehouden. Er is elegante en concertante orgelmuziek geprogrammeerd. Muzikale variaties, frisse improvisaties en zelfs een heuse tango en foxtrot zullen in deze orgelconcertserie klinken.”

Medeorganisator namens de Lutherse Kerk Bert Walhain vult graag aan: ,,Wij starten deze concertserie met een gesloten beurs. Alle musici spelen gratis, de toegang is gratis, het kerkje wordt gratis ter beschikking gesteld en zelfs het drankje na afloop is gratis. Wij willen in augustus een echt gastvrije en toegankelijke orgelconcertserie presenteren en hopen in de aankomende jaren hier een traditie van te maken.”

Het eerste concert is op zaterdag 4 augustus en wordt gegeven door de Gorcumse organist Nico Blom. Het tweede concert is op zaterdag 11 augustus en wordt verzorgd door Gerben Budding uit Gouda. Het derde concert op zaterdag 18 augustus zit Nico Blom weer op de orgelbank. Het laatste concert op zaterdag 25 augustus speelt de Werkendamse organist Jaco van der Werken een boeiend programma. Allen van harte welkom.