Gorinchem ’t Einde

Coster Diamonds uit Amsterdam, de beroemde koepelkerk van het Sonestahotel, het Siboldhuis waarin het Japanmuseum gevestigd is. Vijftien KLMhuizen, waaronder natuurlijk ons eigen Hamelhuis, in kleinere variant, in de bekende blauw/witte uitvoering.  Allen zijn de komende zomer te zien in Gorinchem.

Vrijdag, 13 juli, werd een tentoonstelling met deze huisjes geopend .door wethouder Dick van Zanten en de voorzitter van de Hamelstichting, Piet IJssels.

“Gorinchem ’t Einde”, was daarbij de slogan die door oud-burgemeester Piet IJssels ter plaatse werd verzonnen toen de tentoonstelling van het project “Social Scuptures” door hen geopend aan het Eind op het terras van le Bon ‘Apart.

Tot het eind van de zomervakantie staan hier langs de trappen en bij de sluis 15 stuks levensgrote KLM huisjes die op hun beurt weer miniaturen zijn van historische panden uit heel Nederland.

De huisjes komen net van het Museumplein in Amsterdam, waar ze hiervoor massa’s bezoekers trokken. om hier ook veel toeristen naar het Eind in Gorinchem te trekken ontstond het hersenspinsel van Piet IJssel. In Amsterdam bleek ook, dat ons Hamelhuis de meeste bezoekers trok. Het Hollandse aanzicht van het Hamelhuis met trapgevel zal hier de voornaamste reden voor zijn

In Gorinchem moeten we het wel met 1 huisje minder doen. Huisje 16, het INK Hotel in Amsterdam is in Gorinchem niet aanwezig. Dit exemplaar raakte voor de verhuizing te water in de vijver. De kunstenaar dook het na, maar het hotel was te beschadigd om in Gorinchem neer te zetten.

Maar de 15 stuks tentoongestelde huisjes zijn een bezoek aan Gorinchem waard en zijn prima te combineren met een bezoek aan het Hamelmuseum of de andere vele bezienswaardigheden in onze Vestingstad.  De miniatuurhuisjes, die de KLM weggeeft, zijn gevuld met Jonge Jenever. De grotere exemplaren langs het Eind niet. Het is maar dat u het weet.

© Foto: GP-foto