IKTOON toont zich voor het eerst Amateurkunst gedurende de maand juni

Zaterdag 2 juni ging in Gorinchem de “iktoon-maand” van start, de grootste kunstmanifestatie van Nederland. Kunst is namelijk dichterbij dan je denkt.

Na aankondiging van de stadsomroeper kreeg de kersverse wethouder Dick van Zanten het openingswoord. Na zijn woorden kreeg de wethouder een waterpistool in handen gedrukt van creatieve duizendpoot, Marleen van Zwienen.

Het pistool was gevuld met waterverf. De bedoeling was dat de wethouder de openinng van iktoon verrichtte door het spuiten van zijn handtekening op een groot wit doek. Dat ging in eerste instantie wat moeilijk. Bij de eerste poging weigerde het pistool, het tweede weigerde opnieuw, maar met het derde pistool spoot Van Zanten zijn handtekening op het doek. Kinderen schoten met de inmiddels gerepareerde wapens het doek verder vol.

Daarna verschenen er twee ontzettend lange dames op de Grote markt. Hun lengte werd veroorzaakt door het lopen op stelten. De fraai geklede en gekapselde dames liepen niet alleen op de stelten, zij voerden sierlijke dansbewegingen uit met een gemak alsof zij met hun voeten op de grond stonden. Zij hadden ook vleugels waar zij eveneens sierlijk gebruik van maakten.

Na deze vertoning werd het tijd voor muzikale jeugd. Met allerlei slaginstrumenten wisten zij de sfeer op de Grote markt flink op te voeren. Iets verderop waren amateurschilders bezig om te laten zien wat zij op het doek konden schilderen.

Maar niet alleen de Grote markt was voor iktoon. De steltlopers gingen ook de stad in om hun kunsten te vertonen. Op diverse locaties kon men muzikanten of artiesten tegenkomen. Ondermeer het Meezingcafé dat een plaats had op de Groenmarkt.

Tijdens het gehele evenement kan men in de stad winkels tegen komen met bijvoorbeeld foto’s, beeldhouwwerk of andere kunstvormen tegenkomen. Iktoon gaat nog de hele maand juni verder, houdt u dus de agenda in de gaten en/of kijk op de website, klik hier.

Foto’s: (©) GP-foto