Groot offshorewindproject in Taiwan voor Van Oord

Van Oord is aangewezen als preferred contractor voor een groot offshore windproject van 640 MW in Taiwan. Met het behalen van dit contract heeft Van Oord een stevige eerste stap gezet op de Aziatische offshore windmarkt. Dit Yunlin-project heeft een contractwaarde van ongeveer EUR 500 miljoen.

Het offshore windproject Yunlin wordt ontwikkeld door de Duitse projectontwikkelaar wpd. Van Oord is verantwoordelijk voor het ontwerp, de productie en de installatie van de tachtig fundamenten. De voorbereidingen voor het windpark, dat acht kilometer voor de kust van de prefectuur Yunlin wordt gebouwd, beginnen onmiddellijk.

Energietransitie in Taiwan

De offshore windstrategie van Taiwan wordt aangedreven door de wens om kernenergie geleidelijk af te bouwen. Hoge windsnelheden, beheersbare afstanden in termen van kust- en waterdiepte en een progressief overheidsbeleid maken van offshore wind een aantrekkelijk energiealternatief. Het doel van de Taiwanese overheid is om tegen 2025 5,5 GW offshore windprojecten te installeren. Het Yunlin-project maakt deel uit van het feed-in tarief (“FIT”) programma van de Taiwanese overheid. Dit betekent dat het verbonden is met het Taiwanese netwerk en een langetermijnmachtscontract van 20 jaar toestaat. In 2020 moet ongeveer 350 MW op het net worden aangesloten, het overige deel volgt in 2021.

Planning

Financial Close wordt verwacht aan het einde van 2018. Begin 2020 zijn de eerste stichtingen beschikbaar voor installatie. De installatieperiode zal ook in 2020 plaatsvinden. Monopiles, schuringsbescherming, overgangsstukken en turbines zullen achter elkaar worden geïnstalleerd.

Van Oord’s ervaring in Taiwan

Het Yunlin-project is het eerste offshore windproject van Van Oord in Taiwan en ook het eerste windcontract buiten Europa. Taiwan is echter bekend terrein vanwege eerdere bagger- en offshore-projecten. Eind 2017 rondde Van Oord een van de grootste landaanwinningsprojecten van Taiwan af . Met de creatie van 250 hectare nieuw land in de haven van Kaohsiung, leverde Van Oord een positieve bijdrage aan de economische ontwikkeling van het land, waardoor Van Oord de Golden Quality Award ontving. Deze prijs is een belangrijke erkenning van de Public Construction Commission van de Taiwanese overheid.