Tien eeuwen Gorinchem weegt 3 kilo Brok geschiedenis, een must voor iedereen

Donderdagmiddag was de zaal van Theater Peeriscoop bijna te klein om alle genodigden en andere belangstellenden een plaatsje te geven tijdens de uitreiking van het boek “Tien eeuwen Gorinchem”.

Een lijvig boek over een stuk geschiedenis van onze stad met 656 pagina’s en een gewicht van 3 kilogram. Goed voor heel lang leesplezier, waarin veel over de geschiedenis van Gorinchem te vinden is en dat zeker regelmatig uit de boekenkast gehaald zal worden als naslagwerk.

De ontvanger van het eerste exemplaar, burgemeester Reinie Melissant-Briene, zal dat zeker gaan doen. Haar functie brengt haar bij vele bijeenkomsten. “Dit boek wordt mijn lijfboek” vertelt zij nadat Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van de Stichting Geschiedschrijving Gorinchem, haar het boek heeft uitgereikt, “Voor mijn toespraken zal het een bron van informatie worden. Dat weet ik nu al.” Zij kon dit weten want ze had vooraf even stiekem mogen kijken.

Er waren donderdag meer (oud)burgemeesters aanwezig. Anton Barske, Govert Veldhuijzen en Piet IJssels, die wegens andere verplichtingen wat later kwam. Een burgemeester die uiteraard niet lichamelijk aanwezig was, was Ridder van Rappard. Zijn naam viel regelmatig, want ook  hij behoort tot een stukje geschiedenis en komt zeker in het boek voor.

Het werd een leerzame avond, geleid door Ruud Degenaar, met korte “geschiedenis lessen” door onder meer Bram van den Hoven van Genderen, één van de auteurs en Fred Stamkot, een van de initiatiefnemers achter het boek.

Voor de muzikale onderbrekingen was TAAS aanwezig. Zij speelden 3 nummers over Gorinchem waar we binnenkort meer over gaan horen.

Na afloop werd er druk nagepraat in Peeriscoop bij een drankje en een hapje en ontvingen sponsors, zonder hen was het niet gelukt, en anderen die zich voor de totstandkoming van het boek hadden ingezet. Tevens werden de eerste exemplaren ter plaatse al verkocht. Zij kunnen nu zelf ervaren of Fred Stamkot gelijk had toen hij zei: “Geschiedenis leeft, ik hoop dat de mensen die het gelezen hebben straks zeggen: Hier houdt het verhaal niet op. Dit is pas het begin.”

Het boek ligt vanaf vandaag te koop in de lokale boekhandels. Het boek kost €. 49,95.

© Foto: GP-foto – bronvermelding verplicht (niet voor commercieel gebruik)