Wethouder opent stoomjaar Stoomspuit Jan van der Heijden 108 jaar

In mei van 1910 heeft Bikker & Zonen de brandspuit afgeleverd nadat bij de beproeving de eisen ruimschoots gehaald werden. Brandspuitmeester J. de Bie had nu een “krachtig wapen” tot zijn beschikking dat tot 1940, dus zo’n dertig jaar, tot tevredenheid van de gehele Gorkumse burgerij gefunctioneerd heeft.

Een van de “hoogtepunten” uit de vlammende carrière van de stoomspuit was de grote uitslaande brand op 5 september 1919. Om 22.15 uur kwam de spuit ter plaatse bij de brand van houtzagerij Wed. Damen aan de Arkelsedijk. Samen met een collega stoomspuit werd deze brand bestreden tot 3 uur in de nacht. Door de toepassing van motorspuiten werd de behoefte aan de stoomspuit steeds minder. Op 21 november 1940 werd de stoomspuit definitief buiten gebruik gesteld. Burgemeester en wethouders van Gorkum hadden destijds echter geen behoefte om de stoomspuit te verkopen, zodat deze gelukkig voor de gemeente behouden bleef.

Zaterdag 12 mei opende wethouder Arjen Rijsdijk het nieuwe stoomjaar. Vanaf de stalling bij de brandweergarage aan de Arkelsedijk reed hij, via de oude garage aan de Hazewindhondstraat,  mee op de door paarden getrokken stoomspuit naar de Grote Markt. Van hieraf was er een met de hand voortgebrachte sirene gehoord om te waarschuwen voor een brand in het voormalige stadhuis.

In volle draf, toeterend, fluitend en brand gillend, ging de spuit naar de Grote Markt. De spuitslangen werden uitgegooid en een slang van de aanvoer van water werd in de fontein gehangen. de stoomspuit spoot daarbij zo’n 1200 liter water per minuut. Twee slangen brachten het water tot aan de rand van het stadhuis. Wethouder Rijsdijk bediende één van de slangen. Een van zijn laatste taken als wethouder, deze maand vertrekt hij op deze functie.

Daarna werd de spuit vooral gefotografeerd door de terrasgangers, waaronder veel toeristen. De kinderen aaiden liever de paarden.

Bij het museum in de oude brandweer kazerne aan de Struisvogelstraat konden de kinderen zelf spuiten. Niet met stoom, maar met handkracht. Een bezoek aan het museum is zeker de moeite waard. Geopend op zaterdag van 13 tot 17.30 uur.

© Foto: GP-foto – bronvermelding verplicht (niet voor commercieel gebruik)