Huwelijksvoltrekking mogelijk door trouwambtenaar voor 1 dag

Het huwelijk laten voltrekken door een familielid of vriend(in) maakt de trouwdag wellicht nóg persoonlijker en bijzonderder voor het bruidspaar. Daarom is het voortaan mogelijk om het huwelijk in de gemeente Gorinchem te laten voltrekken door een persoon die voor 1 dag wordt beëdigd en benoemd tot buitengewoon (trouw)ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS).

Opties en voorwaarden
  • Bruidsparen kiezen zelf wie het huwelijk voltrekt:
  • Een BABS van de gemeente Gorinchem;
  • Een BABS uit een andere gemeente;
  • Een persoon die voor 1 dag beëdigd en benoemd wordt tot BABS.

Voor de beëdiging en benoeming zijn diverse administratieve handelingen en documenten nodig. Daarom moet de keuze voor een BABS voor 1 dag minimaal 6 maanden voorafgaand aan het huwelijk doorgegeven worden aan Team Burgerzaken van de gemeente Gorinchem. Een BABS voor 1 dag is niet mogelijk bij een kosteloos huwelijk. Naast de huwelijksleges betalen bruidsparen €225 voor de beëdiging van de betreffende persoon tot BABS door de rechtbank. Ook moet de betreffende persoon een verklaring omtrent het gedrag (VOG) aanvragen. De procedure is dus niet zo romantisch, de uitvoering des te meer!

Op www.gorinchem.nl staan alle opties en voorwaarden uitgebreid uitgelegd.