Gorcumse Lingehaven hijst naast Blauwe Vlag nu ook Groene Wimpel

Donderdagmiddag heeft de Lingehaven voor de achtste keer op een rij de Blauwe Vlag uitgereikt gekregen. Bovendien mocht ze nu ook de Groene Wimpel in ontvangst nemen. Tijdens een speciale bijeenkomst van de Internationale Jury voor de Blauwe Vlag in Uitgeest werd dit bekend gemaakt.

Blauwe Vlag
De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. De Lingehaven verdient de Blauwe Vlag omdat het voldoet aan de strenge eisen van de Blauwe Vlag, zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de haven nog aan de vereisten voldoet. In 2011 kreeg de Lingehaven voor het eerst de Blauwe Vlag.
Groene Wimpel
Gecertificeerde jachthavens kunnen in aanmerking komen voor een extra award: de Groene Wimpel. De Lingehaven heeft deze wimpel verdiend, omdat zij boven op de internationale criteria extra inspanningen gedaan heeft op gebied van maatschappelijk
verantwoord ondernemen en verduurzaming van de jachthaven. Denk daarbij aan extra maatregelen op gebied van energie- en waterbesparing, duurzaam inkopen, gebruik van duurzame bouwmaterialen, extra afval fracties scheiden en maatschappelijke betrokkenheid.
Milieukenmerk
Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland probeert de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. De Blauwe Vlag is een internationale erkenning voor de inspanningen van kustplaatsen en jachthavenbeheerders. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor goede stranden, veilig en schoon zwemwater en een schone en veilige haven.