Gorcums Museum met “Voor de draad ermee!”

Zaterdag was de Grote Kerk op de Groenmarkt de locatie waar de nieuwe tentoonstelling “Voor de draad ermee!” geopend zou worden. De kerk biedt veel ruimte aan de belangstellenden die graag bij de opening aanwezig willen zijn. Er waren zelfs bezoekers die in de kerk nog zaten te borduren.

Grote belangstelling
Deze keer helemaal een goed keus. De kerkbanken stroomden werkelijk vol nadat de kerkdeur geopend was. De opening zelf werd een spektakel. Gamberro, een energieke, jong percussiegroep bezette het podium na de openingswoorden van Rob Kreszner, conservator van het museum.

De bezoekers in de kerk begrepen direct wie er daarvoor, buiten voor de kerk, was bezig geweest. Gamberra zorgde met hun trommels en drums voor een ritme waarbij stilzitten niet meer mogelijk was. Iedereen was direct bij de les om te luisteren naar Mara Eisenberg, voorzitter van de jubilerende vereniging “Merkwaardig”.

Linda Hanssen, expert op het gebied van textiel, was daarna de spreekster. Linda is de gastconservator van de expositie.

Opening
De opening zelf werd gedaan door leerlingen van het Gorcumse Fortes Lyceum met een borduurperformance. Op een levensgroot kleed borduurden de leerlingen al dansend het woord OPENING in diverse kleuren. Gamberro zorgde hierbij opnieuw voor opzwepende muzikale begeleiding.

Tot slot werden er verschillende medewerkers in de bloemetjes gezet. Daarna werd de kerk verlaten en liep er de stoet, voorafgegaan door Gamberro, naar het museum om daar de borduurwerken te gaan bekijken.

Grote markt
Voor het museum drumden de leden van Gamberro er nog een tijdje lustig op los en dansten de meisjes van het Fortus Lyceum onvermoeibaar verder en zorgden ervoor, dat iedereen op de volle terrassen, het was stralend weer, nu ook weet dat er in het museum iets te beleven valt.

Gorkums Nieuws raadt de lezers aan om te gaan kijken, het is indrukwekkend.

De expositie kan tot 9 september bezocht worden.

© Foto/Video: GP-foto – bronvermelding verplicht (niet voor commercieel gebruik)  

Hans van Mourik begaf zich na de opening in het druk bezochte museum. Hij maakte daar voor ons een paar foto’s.

Foto’s: Hans van Mourik