Ondersteuning aan huis voor overbelaste mantelzorgers

Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag en vaak jarenlang voor hun naaste. Om dat vol te houden is het belangrijk om af en toe even vrijaf te kunnen nemen van deze zorg. Gevoelsmatig is het vaak een hele stap om deze zorg aan iemand anders over te laten. Daarom is het van groot belang dat dit op een verantwoorde manier gebeurt. Recent is in Gorinchem en omstreken een zorgorganisatie gestart die de inwoners van vervangende mantelzorg ofwel respijtzorg kan voorzien: Merwe Care, maatwerk in mantelzorg.

Overbelasting
Familieleden, buren en vrienden zorgen voor driekwart van alle zorg die mensen met een chronische ziekte, aandoening of beperking nodig hebben. Momenteel is het aantal mantelzorgers opgelopen naar 4,4 miljoen. Een groot deel van hen combineert deze zorg met hun werk en hun gezin.

Respijtzorg als oplossing
Professionele respijtzorg of vervangende mantelzorg biedt vaste mantelzorgers de mogelijkheid hun zorgtaken tijdelijk aan een ander over te dragen, zodat zij de zorg beter en langer kunnen volhouden. De zorg rondom ouderdom, dementie of chronische ziekten vergt veel van de reguliere mantelzorger. Respijtzorg is daarom een belangrijk middel om overbelasting te voorkomen. Ook wordt deze vorm van ondersteuning vaak ingezet na ontslag uit het ziekenhuis of tijdens de vakantieperiode van de kinderen.

Vormen van respijtzorg
Vervangende mantelzorg kan zowel buitenshuis als thuis plaatsvinden. Buitenshuis zijn de plaatsingsmogelijkheden echter vaak beperkt. Daarnaast blijven de meeste mensen bij voorkeur het liefst in hun eigen vertrouwde omgeving. Vervangende mantelzorg aan huis kan dan ook voor veel mensen uitkomst bieden.

Ondersteuning aan huis
Merwe Care werkt met vaste zorgverleners, welke in het bezit zijn van een VOG en die u kunnen ondersteunen wanneer en zolang รบ wilt. Merwe Care verleent geen medische verzorging maar werkt aanvullend aan de reguliere thuiszorg. De tarieven kunnen worden voldaan uit eigen middelen, uit een PGB of mogelijk via uw aanvullende zorgverzekering. Rivas-voordeelpashouders krijgen eenmalig het eerste uur zorg gratis bij minimale afname van drie uur.

Voelt u zich overbelast of heeft u behoefte aan extra ondersteuning tijdens de vakantieperiode, informeert u dan vrijblijvend naar de dienstverlening van Merwe Care: www.merwecare.nl of neem contact op met Janet Starink, tel: 06-12343164.