Een ketting voor de burgemeester

Kinderen uit de groepen vier en vijf van verschillende Basisscholen werd gevraagd hoe een ambtsketen van de burgemeester er uit zou zien, als zij het ontwerp mochten maken..

In het Gorcums Museum is van 21 oktober 2017 t/m 18 maart de tentoonstelling te zien geweest “Glas4Ever”. Het leek dus als vanzelf, dat ook de nieuwe ambtsketting van de burgemeester van glas zou worden.

Aan de slag

Zo’n 900 kinderen ging  aan het werk om een glasbedel voor de ketting te tekenen.  De mooiste tekeningen werden het ontwerp voor de ketting.

En dat werd een heel aantal. Opdracht was ook dat de glasbedels aan de ketting iets met Gorkum te maken moesten hebben. De fantasie van de kleine ontwerpers kende geen grenzen. De jury had in februari de grootste moeite om 7 tekeningen van glasbedels uit te zoeken voor een nieuwe en kunstzinnige ambtsketting.

Winnaars

De winnaars werden: Sterre (7), uit groep 4, schetste een ster die symbool staat voor de wallen. Nila (8) uit groep 5A van KBS De Mariengaarde, ontwierp een kleurrijke molen. Senna (8) uit groep 5B van CBS De Regenboog, ontwierp een vis, omdat Gorinchem langs het water ligt. Geert (9), uit groep zes van de Jenaplanschool, ontwierp de scheve Sint-Janstoren. Valerio (9), uit groep 6 van de JP Waale school, ontwierp in mooie cijfers 0183 in combinatie met de Gorcumse brug. Tot slot Imane van acht jaar, uit groep 5 van de Anne Frank school, ontwierp de fontein, omdat deze centraal in Gorinchem staat.

Glasmuseum Leerdam

De winnaars mochten wat later in februari mee naar het glasmuseum in Leerdam. Daar zagen zij hoe beeldend kunstenaar Josja Caecilia Schepman, een klomp glas in een kunstwerk veranderde.

Woensdag 28 maart werd het een spannende dag voor de ontwerpers. Samen met (groot)ouders kwamen zij naar het museum waar burgemeester Reinie Melissant eveneens aanwezig was en natuurlijk in spanning uitkeek naar het eindresultaat, de ketting die zij vandaag zou krijgen.

Nieuwe ketting

Na een korte samenkomst, waar de burgemeester en de kinderen met elkaar in gesprek waren, ging het hele gezelschap naar het zaaltje waar de ambtsketting en de ontwerptekeningen aan de wand hingen. Het werd even wringen met zoveel belangstelling. Toch werd er nog even een filmpje vertoond waar de toeschouwers nog even zagen hoe de ketting tot stand was gekomen.

Tot en met 29 april kunt u de ketting ook bewonderen en het filmpje en de vele gemaakte tekeningen te zien. Daarna krijgt de ketting een mooie plaats dichtbij de burgemeester.

© Foto: GP-foto – bronvermelding verplicht (niet voor commercieel gebruik)