Expositie derdejaars leerlingen in Affuitloods

Gorinchem – Vrijdagmiddag werd in de Affuitloods aan de Tolsteeg de Gorcum Design Week geopend.

Tot 30 maart laten de derdejaars leerlingen  van verschillende scholen, Fortes Lyceum, Gomarus, en Gymnasium Camphusianum) hun kunstwerken zien. De opdracht die zij hadden was een kunstwerk maken gebaseerd op een Kapstok.

Deze vele kapstokken hangen nu dus in de Affuitloods en zijn de hele week te zien van 13.00 uur tot 16.00 uur.

De opening werd verricht door Raija de Hoog, cultuurcoach gemeente Gorinchem, Eva Dansen, wethouder Cultuur en Olaf Stevens, beeldend kunstenaar.

De Affuitloods stroomde vrijdagmiddag vol met leerlingen van de scholen. Niet alleen om alle kapstokken te bekijken, maar ook om te horen wie de Gorcum Design Awards 2018 voor “Uitvoering” en “Orginaliteit” hadden gewonnen.

Deze werden uitgereikt door de jury, Marco van Trigt,  ontwerper/kunstenaar en Ro van Doesberg.

© Foto: GP-foto – bronvermelding verplicht (niet voor commercieel gebruik)  

Over GDW
Het wordt als een gemis ervaren dat weinig leerlingen beeldende vorming kiezen als examenvak. Er zijn genoeg jongeren met talent, maar ze worden vaak ‘tegen gehouden’, omdat andere vakken meer perspectief zouden bieden. Hierdoor ontstaat een tekort aan vakmensen en aan creatieve denkers. Tijdens een korte brainstorm is het idee ontstaan van de GDW. Dit kan een inspiratiemiddel zijn voor scholieren om te kiezen voor kunstvakken.
Het project is voor alle voortgezet onderwijsscholen in Gorinchem, met als voorkeur voor derdejaars leerlingen. Aan deze 1e editie doen ongeveer 250 derdejaars leerlingen van de Gomarus Scholengemeenschap, Fortes Lyceum en het Gymnasium Camphusianum mee. Individueel of in tweetallen maakten de leerlingen in totaal 135 kunstwerken, geïnspireerd op de kapstok. Het thema en basismateriaal (altijd in combinatie met gerecycled materiaal) wordt jaarlijks opnieuw bepaald door de kunstvakdocenten.