Duidingsdebat met lijsttrekkers

Vrijdagmiddag gingen de lijsttrekkers in de raadszaal in debat. Veel belangstellenden waren aanwezig, want de publieke tribunes (zowel in de zaal als op het balkon) waren volledig bezet.
Burgemeester Reinie Melissant leidde het debat en zij nam als eerste het woord. Zij praatte nog even na over het verloop en uitslag van de verkiezing.

Daarna kwamen de lijsttrekkers aan het woord in volgorde vanaf de partij met het hoogste aantal zetels. Zij begonnen allemaal met hun bedankjes en felicitaties aan de kiezers en collega lijsttrekkers. Eveneens vertelden zij hun speerpunten en hoe zij dachten een mogelijke coalitie samen te stellen. Iedere lijsttrekker kreeg voor zijn verhaal 6 minuten de tijd, maar dat bleek voor sommigen een probleem, terwijl anderen aan 5 minuten genoeg hadden.

Ook was men over het algemeen tevreden over het eindresultaat tot nu toe. Dat veranderde ineens toen Eve Dansen (SP) haar spreekbeurt mocht houden. “Ik ben er niet blij mee. Gorinchem is aan het “verrechtsen”. Om hier de klemtoon te leggen was zij ook de eerste lijsttrekker die bij het voor haar linkse spreekgestoelte in de zaal was gaan staan. Jammer, want voor de kijkers in de zaal was het rechts. Zij ging nog wat door op deze voet met als gevolg dat het op de publieke tribune rumoerig werd en de burgemeester tot stilte moest manen. Eva Dansen greep de kans om te zeggen: “Ik maak schijnbaar iets los, dat heb ik bij de voorgangers nog niet gehoord, maar ik heb nog veel meer. Blijkbaar gelooft de kiezer in sprookjes.”

Everdien Hamann (Gorcum Actief) was kort met haar verhaal maar verzekerde de toehoorders wel dat deze kleine partij alles kritisch in de gaten zou blijven houden.

Daarna kwamen de reflecties van alle lijsttrekkers in dezelfde volgorde van groot naar kleine partij.
Dat leverde een paar geruststellingen en ook wat vragen en waarschuwingen aan elkaar. Dick van Zanten (SB) noemde Eva Dansen “lekker scherp”. Pierre Schefferlie (Democraten Gorinchem) was minder mild. “Ik denk niet dat ze ons programma goed heeft doorgelezen, maar aan haar toon te horen, heeft ze de komende jaren voldoende tijd om dat alsnog te doen.”
Eva Dansen zou hem bij haar beurt vertellen dat hij beter tegen kritiek moest kunnen. Ook zij beloofde de volgende periode kritisch te blijven tegenover de coalitie.
Everdien Hamann was het kortst in haar reflectie. “Laat het akkoord in ieder geval praktisch zijn.“
Dick van Zanten gaf aan dat Stadsbelang en Democraten Gorinchem elkaar goed gevonden hadden en dat ze de schouders eronder zullen gaan zetten.

Daarna waren we toe aan de sluiting. Burgemeester Reinie Melissant sloot het debat na dankzegging.

© Foto: GP-foto – bronvermelding verplicht (niet voor commercieel gebruik)