Kunstwerk Fontein op nieuwe locatie

© Foto: GP-foto – bronvermelding verplicht (niet voor commercieel gebruik)

Gorinchem – Donderdagmorgen onthulden Simone van Meteren, weduwe van de pas overleden Bert van Meteren, en de heer Jack van Oostrum (voorzitter van het Natuurcentrum) het kunstwerk ‘Fontein’ op de nieuwe locatie.

Oorspronkelijk stond het kunstwerk van Kenneth Martin in de tuin van het voormalig Nieuw Gasthuis. Het kunstwerk is aangekocht door het Symposion in 1974. Uitgaande van de maten van het achthoekige bassin waarin de fontein is aangebracht, ontwikkelde de kunstenaar een vlakverdeling voor de platen waarop het water valt. Vanwege de bouw van seniorenwoningen aan het Nonnenveld in 2013, is het kunstwerk verwijderd.

Voor de Fontein is een nieuwe locatie gevonden. Het kunstwerk staat nu in de vijver van het Gijsbert van Andelpark aan de zijde van de Banneweg.

De genodigden en belangstellenden verzamelden zich op het plein van het Natuurcentrum. Nadat de voorzitter van het Natuurcentrum, Jack van Oostrum, de aanwezigen welkom had geheten, vertelde de zoon van Bert van Meteren het e.e.a. over het kunstwerk en hoe zijn vader altijd had gewenst nog eens een mooie plaats voor de Fontein te vinden. Hij vertelde ook dat de Fontein wel als laatste bij het Nieuwe Gasthuis aan het Nonnenveld had gestaan, maar dat hij vóór die tijd een plaats had op het Melkpad, waar nu het monument ter nagedachtenis van de Joden is.

Tenslotte was het Arjen van Rijsdijk, die wethouder Eva Dansen verving, die het woord nam.

Daarna liep het gezelschap gezamenlijk naar de plaats in het park waar een paal met knop stond, waarmee de Fontein zou worden aangezet. De knop werd door de Simone van Meteren, samen met Jack Oostrum en Arjen Rijsdijk, ingedrukt.

Een Symposium kunstwerk uit 1974 heeft nu een plaats waar het water weer naar hartenlust kan klateren. Jammer dat Bert het niet meer kon meemaken.

© Foto: GP-foto – bronvermelding verplicht (niet voor commercieel gebruik)