Gorcum Actief: ‘Zo raak je dus je vrijwilligers kwijt’

Tijdens het Radio Rijnmond Debat levert Everdien Hamann van Gorcum Actief stevige kritiek op beleid voor buurthuizen en cultuur

Tijdens het Radio Rijnmond Debat trok lijstaanvoerder Everdien Hamann van Gorcum Actief fel van leer met betrekking tot buurthuizen en culturele instellingen. ,,Er waren bezuinigingen nodig en heel veel vrijwilligers zijn de afgelopen vier jaar actief geworden. Dat is mooi, maar zij kunnen niet alles alleen. De gemeente moet faciliteren en hulp bieden, anders ben je straks je vrijwilligers kwijt. Er moeten nu keuzes worden gemaakt, zodat de mensen weten waar zij aan toe zijn.”

Haar kritiek leverde een applaus op van het aanwezige publiek in het stadhuis, waar het debat plaatsvond. Gorcum Actief stelt de kwestie buurthuizen en bredescholen telkens ter discussie. ,,Er zijn niet voor niets bredescholen gebouwd. Breed wil zeggen dat er ook na schooltijd activiteiten kunnen plaatsvinden. Er is flink geïnvesteerd in multifunctionaliteit. Waarom gaan die scholen dan dicht na schooltijd? Het is juist heel belangrijk dat er in de wijken voorzieningen zijn waar inwoners terecht kunnen.”

Ook het getob met de Gorcumse culturele instellingen kwam aan de orde. ,,Na de bezuinigingen op cultuur zijn er diverse onderzoeken geweest voor nieuw beleid. Zo wordt er bijvoorbeeld al meer dan vijf jaar gepraat over een ‘Huis van Inspiratie’. Wij denken dat dit idee door de tijd is ingehaald. De bibliotheek heeft al lang een eigen beleid en zou activiteiten kunnen uitrollen in de wijken, bijvoorbeeld in die bredescholen, gemakkelijk bereikbaar voor alle buurtbewoners. Het Gorcums Museum draait mede dankzij veel vrijwilligers heel goed,” vervolgt Everdien Hamann. ,,Het is een onzalig plan om de hele begane grondverdieping te verpachten aan een horecaonderneming. Dat is concurrentievervalsing en het heeft helemaal niets te maken met cultuur.”

Zie programma: www.gorcumactief.nl