ProRail bouwt nieuwe reizigerstunnel in Gorinchem

ProRail bouwt in samenwerking met de gemeente Gorinchem en de Provincie Zuid-Holland een nieuwe reizigerstunnel onder het station Gorinchem, inclusief een nieuw zij-perron. Dit project is maandag 26 februari gegund aan aannemer Ballast Nedam. Regiodirecteur Helga Cuijpers (ProRail) en wethouder Hans Freije (Gemeente Gorinchem) gaven daarom woensdag 28 februari een toelichting aan de media op het station.

Artist impression van de nieuw te bouwen reizigerstunnel onder station Gorinchem.

Door de nieuw te bouwen tunnel wordt het station voor iedereen toegankelijk, onder meer doordat er in de nieuwe tunnel ook een lift komt. Een nieuw zijperron wordt bereikbaar via een hellingbaan en een trap. Ook vormt de nieuwe reizigerstunnel straks een prettige verbinding tussen de Haarwijk en de historische binnenstad van Gorinchem.
Bij het ontwerp van de nieuwe tunnel is rekening gehouden met de wensen van omwonenden, reizigers en gemeente. De nieuwe tunnel krijgt bijvoorbeeld herkenbare ingangen en draagt bij aan een sterk verbeterde sociale veiligheid.

Reizigers met een lichamelijke beperking kunnen tot nu toe alleen het middenperron bereiken door onder begeleiding van treinpersoneel via een overpad over de sporen te gaan. Deze situatie blijft bestaan totdat de nieuwe reizigerstunnel klaar is. De oude tunnel blijft tijdens de bouw in gebruik. De bouw van de nieuwe tunnel begint nog dit jaar en neemt ruim een jaar in beslag.

Herkenbaar en sociaal veilig ontwerp
Bij het ontwerp van de nieuwe tunnel is rekening gehouden met de wensen van omwonenden, reizigers en gemeente. De nieuwe tunnel krijgt bijvoorbeeld herkenbare ingangen en draagt bij aan een prettigere sfeer. Ook vormt de nieuwe onderdoorgang straks een verbinding tussen de Haarwijk en de historische binnenstad van Gorinchem.

Samen met gehandicaptenplatform
ProRail voert het project uit in samenwerking met de gemeente Gorinchem en met financiële steun van de provincie Zuid-Holland. Ook het gehandicaptenplatform wordt nauw betrokken. Opdrachtgever voor de bouw van de reizigerstunnel is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Meer informatie
Meer informatie vindt u op www.prorail.nl/gorinchem.