Wie wordt de voorleeskampioen Schooljaar 2017/2018?

Op 13 februari werd in Bibliotheek Gorinchem de regionale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd gehouden. Leerlingen van elf verschillende basisscholen uit de regio namen hun publiek mee in een spannend verhaalfragment. De scholen die mee deden kwamen uit Gorinchem, Leerdam en Giessenlanden. Lenna van Honk van C.B.S. de Tamboerijn in Gorinchem kwam als beste uit de bus! Zij gaat door naar de kwartfinale op woensdag 21 maart in Ridderkerk. Op 13 april is de provinciale finale in het Theater van Bibliotheek Rotterdam en op woensdag 23 mei 2018 is de landelijke finale in Schouwburg Amstelveen.

Lenna van Honk:
De jury bestond uit Raija de Hoog (Cultuurcoach bij Gorinchem Beweegt), Emmy van Ingen (Boekhandel De Mandarijn) en Nicky de Vries (VoorleesExpress Leerdam). Het niveau van de 11 voorleeskampioenen lag hoog, maar zij kozen Lenna als winnares. De jury vond dat Lenna helemaal in het verhaal opging, met mooie gebaren en een goede weergave van gesprekken in het verhaal waardoor iedereen boeiend bleef luisteren. De verschillende toonhoogtes wist zij op het juiste moment toe te passen.

Lenna las voor uit het boek Alleen op de wereld geschreven door Hector Malot. Een goede keuze volgens de jury.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Door mee te doen leren leerlingen op een speelse manier dat voorlezen heel leuk en waardevol is. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die 15 minuten per dag (voor)lezen, uiteindelijk 1000 nieuwe woorden per jaar erbij leren.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen. De voorrondes, kwartfinales en provinciale finales worden georganiseerd door medewerkers van de bibliotheken en de Provinciale Service Organisaties. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral erg leuk is.

De deelnemende scholen
Aan de voorleesronde in Gorinchem deden de volgende scholen mee:
Brede School Lingewaard (Arkel)
Jenaplanschool Gorkum (Gorinchem)
C.B.S. De Tamboerijn (Gorinchem)
Daltonschool De Poorter (Gorinchem)
OBS De Merwedonk (Gorinchem)
OBS De Tweemaster (Gorinchem)
C.B.S. Klim Op (Leerdam)
C.B.S. Juliana (Leerdam)
B.S. Het Mozaiek (Leerdam)
School met De Bijbel (Noordeloos)
P.C.B.S. Noach (Schoonrewoerd)