Damen Shipyards Gorinchem levert vijf nieuwe havensleepboten

Damen Shipyards Gorinchem heeft vijf nieuwe havensleepboten geleverd aan Empresa de Navegación Caribe, een dochteronderneming van het Cubaanse maritieme bedrijf Grupo Empresarial de Transporte Marítimo Portuario (GEMAR). Voordat de bestelling werd geplaatst, werden alle schepen in Gorinchem op voorraad gehouden en vervolgens binnen drie weken na bevestiging van de bestelling geleverd, waarbij ze op hun eigen kiel over de Atlantische Oceaan naar Havana stookten.

Vier van de vijf schepen zijn het bestverkopende Stan Tug 2608- model van Damen , 26 meter lang en met een boldertrek van 47 ton. De vijfde is de grotere Damen ASD 2810 , met 60 ton trekkracht. Allen werden gebouwd op de Damen Song Cam Shipyard in Vietnam voordat ze naar Damen Shipyards Gorinchem werden vervoerd om op voorraad te worden gehouden voor afwerking en snelle levering. Drie van de vijf zijn standaard schepen. De 2810 was al uitgerust met een verscheidenheid aan opties, waaronder een kraan en een brandbestrijdingssysteem en was dus beschikbaar voor onmiddellijke levering, en de laatste van de Stan Tug 2608s was uitgerust met een achterkrik voorafgaand aan de overdracht.

De vijf nieuwe sleepboten hebben zich aangesloten bij ongeveer 40 andere Damen-sleepboten, tankschepen en RoRo-veerboten van GEMAR. Ze zullen gevestigd zijn in Havana, maar zullen opdrachten uitvoeren in havens en havens direct rondom de belangrijkste en deelnemende eilanden en cays.