Bliekensteedse Boerenbruiloft tijdens Carnaval

Jansen en Janssen van  de stichting Historisch Innovatief Theater i.o. brachten vanmiddag een nagespeelde boerenbruiloft terug in het Bliekensteedse Carnaval.

Bij deze namaak-trouwerij waren diegenen aanwezig , die bij echte boerenhuwelijken vroeger ook aanwezig waren. En dat gebeurde dan in de kleding, die de boerenfamilies uit die tijd bij zon- en feestdagen gewend waren te dragen. Het bruidspaar, getuigen, ouders, broers, zussen, oom en tantes, grootouders, neven en nichten, een suiker-oom, de burgemeester, de stadsomroeper, ceremoniemeester, pastoor Bliekselder en trouwambtenaar de heer Dik Tevreden.

jansen en janssen

barones van Woerkum

Na de huwelijksvoltrekking zou een traktatie aan alle gasten worden aangeboden. Dit was een plak van het spectaculaire krentenbrood van 11 meter 11. Het brood werd gebakken en gesponsord door Ambachtsbakkerij De Jager uit Leerdam.

‘s-Morgens was het 11 meter en 11 centimeter lange brood neergelegd op een tafel van 12 meter bij de fontein op de Grote markt t.o. de Hoofdwacht.

“s-Middags zou het door Barones van Woerkum, Reinie Melissant (tijdelijk zonder werk), het brood worden aangesneden en uitgedeeld.

Maar voor het zover zou zijn moest eerst de Boerenbruiloft plaats vinden in De Hoofdwacht.  Ook hier werd het bruidspaar verwelkomd met de klanken van de Luizemoeder  “Hallo allemaal..”

Daarna de trouwambtenaar, de ringen en de kus en als toegift de pastoor met misdienaar en een emmer wijwater en goede raad. Een nieuw echtpaar ging een nieuwe toekomst tegemoet.

Daarna sneden de barones en het echtpaar het 11 meter en 11 cm. lange krentenbrood aan en verdeelden de plakken onder de aanwezigen. Bakker De Jager uit Leerdam  had een prima stukje ambachtelijk brood gemaakt. Het smaakte goed.

Ruim 11 meter brood bleek toch een hele hap en daarom werd er verder verdeeld onder voorbijgangers en aan gasten die bij de andere horeca op de Grote markt zaten.

Tot slot begaf het gezelschap zich naar de Vijfzinnen waar het verse paar het bruiloftsbal zouden openen.

© Foto: GP-foto – bronvermelding verplicht (niet voor commercieel gebruik)