Kunstwerk van kunstenaar Winiarski terug geplaatst

Donderdagochtend  plaatste wethouder Dansen het laatste onderdeel van het kunstwerk ‘Geometrie in het landschap’ van kunstenaar Winiarski terug op de Kriekenmarkt.

Na uitleen aan de gemeente Amsterdam en een opknapbeurt keerde het moderne werk weer terug naar haar oude locatie.

Over het kunstwerk
Het allereerste Symposion in Gorinchem was een unieke kunstmanifestatie; in juni 1974 kwamen kunstenaars uit heel Europa naar Gorinchem, waaronder de Pool Ryszard Winiarski. Zijn kunstwerk ‘Geometrie in het landschap’ (1974) is een van de abstracte werken die vooral in de jaren zestig en zeventig in Nederland in de openbare ruimte verrezen.
‘De gemeente hecht waarde aan kunst in de openbare ruimte en is dan ook blij dat dit kunstwerk gerestaureerd terug komt op de oude locatie in Gorinchem. De geometrische beeldengroep is voor deze locatie op de wal gemaakt. De witte vormen stellen kruiend ijs voor. Door de minimalistische vorm heeft het niet onmiddellijke betekenis, het kunstwerk laat de fantasie haar werk doen’, aldus wethouder Dansen.