Boerenbruiloft met mega krentenbrood Maandag 12 februari

Stichting Historisch Innovatief Theater i.o. – Jansen en Janssen

Op maandagmiddag 12 februari doet de stichting Historisch Innovatief Theater i.o. de boerenbruiloft in Gorinchem weer herleven.

Na jaren van traditie in het Bliekensteedse Carnaval werd de boerenbruiloft, vieren zoals we die nu kennen, een een nagespeelde trouwerij. Tijdens een fantastisch rollenspel wordt het boerenbruidspaar van het jaar in de on-echt verbonden. Bij deze namaak-trouwerij zijn aanwezig degenen, die bij echte boerenhuwelijken vroeger ook aanwezig waren. En dat gebeurt dan in de kleding, die de boerenfamilies uit die tijd bij zon- en feestdagen gewend waren om te dragen. Het bruidspaar, getuigen, ouders, broers, zussen, oom en tantes, grootouders, neven en nichten, een suiker-oom, de burgemeester, de stadsomroeper, ceremoniemeester, pastoor Bliekselder en trouwambtenaar de heer Dik Tevreden.

Het boerenbruiloftsgezelschap zal verzamelen in Huize Steijndeld en vandaar om 13:30 vertrekken in een bonte stoet naar Restaurant De Hoofdwacht aan de Grote Markt. Iedereen in gepaste kleding mag meelopen. De voltrekking van het huwelijk zal om 14:30 plaatsvinden.

Na de huwelijksvoltrekking zal de traktatie aan alle gasten worden aangeboden. Het bestaat uit een plak van het spectaculaire krentenbrood van 11 meter 11. Het brood is gebakken en wordt gesponsord door Ambachtsbakkerij De Jager uit Leerdam.

Na de korte receptie, waar de gasten een leuk cadeau of aardigheidje schenken, vertrekt iedereen naar de Doelen / De VijfZinnen  voor de opening van het bal maské tijdens de Zotte Dweil.