Terugplaatsing kunstwerk Winiarski

De terugplaatsing vindt plaats op nader te bepalen datum.

archief: GP-TV  juli 2012
Maandag 29 januari  laat gemeente Gorinchem het gerestaureerde kunstwerk ‘Geometrie in het landschap’ van Ryszard Winiarski terugplaatsen op de Kriekenmarkt.
Restauratie
Het kunstwerk ‘Geometrie in het landschap’ van kunstenaar Winiarski stond in Gorinchem op de Kriekenmarkt. Van mei tot september 2017 werd het voor een kunstexpositie uitgeleend aan gemeente Amsterdam. Daarna keerde het terug richting Gorinchem. Omdat het kunstwerk op transport stond, is het direct naar de restaurateur gebracht. De objecten werden eerst gestraald en later vervoerd naar Poly Products. Daar kreeg de oppervlakte een glashars laag van 2 millimeter en twee lagen topcoat van 0,8 millimeter.
Over het kunstwerk
Het allereerste Symposion in Gorinchem was een unieke kunstmanifestatie; in juni 1974 kwamen kunstenaars uit heel Europa naar Gorinchem, waaronder de Pool Ryszard Winiarski. Zijn kunstwerk ‘Geometrie in het landschap’ (1974) is een van de abstracte werken die vooral in de jaren zestig en zeventig in Nederland in de openbare ruimte verrezen.
‘De gemeente hecht waarde aan kunst in de openbare ruimte en is dan ook blij dat dit kunstwerk gerestaureerd terug komt op de oude locatie in Gorinchem. De geometrische beeldengroep is voor deze locatie op de wal gemaakt. De witte vormen stellen kruiend ijs voor. Door de minimalistische vorm heeft het niet onmiddellijke betekenis, het kunstwerk laat de fantasie haar werk doen’, aldus wethouder Dansen.