Meer dan ijskoud Winterfestijn - schaatsbaan Grote Markt

Zaterdag kon je op de schaatsbaan op de Grote Markt niet alleen het ijs op om te schaatsen, er gebeurden ook dingen waar je naar kon kijken en, als je durfde deelnemen, maar die ook alles met ijs te maken hadden.

Dit was de “Meer dan ijskoude roadshow.” Er werden verschillende wetenschappelijke en interactieve proeven uitgevoerd, waarmee op een spectaculaire manier getoond werd wat voor interessante natuurkundige verschijnselen er plaatsvinden bij lage temperaturen. De demonstraties variërden van het invriezen van een elastiekje, dat zijn elasticiteit verloor, tot een live-demonstratie van supergeleiding inclusief zwevende magneet.

© Foto: GP-foto – bronvermelding verplicht (niet voor commercieel gebruik)  

De proeven werden uitgevoerd door Leidse natuurkundestudenten van de stichting Rino. Deze studenten bezoeken scholen over het hele land om daar haar presentatie “Freezing Physics” voor klassen op te voeren. Zaterdag deden zij dat bij de schaatsbaan voor iedereen die dit wilde zien.

In deze show werd vloeibaar stikstof (met een temperatuur van 196 graden onder nul) gebruikt om vooral de jeugd en te laten zien wat voor interessante natuurkundige verschijnselen er plaatsvinden bij lage temperaturen.