Proxsys Cup 2017/2018

Foto’s van de Toppers van het toernooi

Zaterdag 6 januari

Vorig jaar hebben we geleerd dat we de dames niet moeten onderschatten bij het voetbal. Gorkums Nieuws kiest dit jaar eens een foto van het kampioenen die er ook hard voor gewerkt hebben.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Unitas verdedigt titel Proxsys Cup met succes

Unitas – Arkel 4-1

De apotheose van twee weken zaalvoetbal is eindelijk daar. Unitas en Arkel mogen bepalen wie de winnaar wordt van de tweede editie van de Proxsys Cup. De roodbroeken uit Gorinchem zijn de titelverdedigers en wonnen na de poulefase van respectievelijk GRC’14 en Kozakken Boys. Mounir El Ouazizi is bovendien de topscorer van het toernooi tot dusverre met elf goals. Arkel-spits Corné van Horik zit met tien goals echter nog op het vinkentouw.

Desondanks was het El Ouazizi die als eerste van zich liet horen. Waar beide ploegen elkaar aftastten, kwamen beide ploegen er niet bepaald doorheen. Een schitterend afstandsschot was dan ook nodig om het ijs te breken in een lekker warme Oosterbliek. El Ouazizi punterde de bal keihard in de kruising van het Arkelse doel. Dat was eigenlijk meteen het enige noemenswaardige moment in een verder povere eerste helft.

Ook na rust hield het tactische schaakspel eventjes aan. Het was wachten op een bevlieging van een van de smaakmakers. En die kwam er. De topscorersstrijd barstte weer los aangezien Van Horik wederom zijn goaltje meepikte: 1-1.

De wedstrijd leek daarmee meteen los te komen aangezien Unitas meteen weer orde op zaken stelde. Arkel kon nog geen minuut genieten van de gelijkmaker aangezien Achraf Chentouf alweer de 2-1 had genoteerd.

In het vervolg was het weer even ‘Mounir El Ouazizi-time’. Met schitterende bewegingen vermaakte hij het publiek en volleerde bijna nog de 3-1 binnen. Dat lukte niet, maar niet veel later werd de marge alsnog op twee goals gebracht. Chentouf combineerde zich met El Ouazizi een baan door de Arkelse defensie en rondde beheerst af: 3-1.
Arkel probeerde met Jeffrey Scheffers als ‘vliegende keep’ nog iets te forceren, maar dat lukte niet. Unitas wint net als vorig jaar de Proxsys Cup.

Persoonlijke prijzen waren er ook nog. Mounir El Ouazizi werd zowel topscorer als speler van het toernooi. Rob de Groot van Kozakken Boys werd keeper van het toernooi en Julian Geelhoedt scoorde na honderden stemmen het doelpunt van het toernooi. Dussense Boys ging er met de sportiviteitsprijs vandoor.

JO13: Leerdam Sport – Unitas 1-0

De finale van het Armaris JO13 Jeugdtoernooi werd gespeeld door Leerdam Sport en Unitas. Blijft de titel in Leerdam, na de winst van LRC vorig jaar, of verhuist de beker naar Sportpark Molenvliet, naar Unitas?
Unitas heeft topscorer Thijs van der Wal in de gelederen, maar Leerdam Sport heeft de broertjes Djeamay en Maceo Leihitu. Van der Wal kwam in deze finale niet tot scoren en bleef op elf goals steken. Een van de twee broertjes Leihitu wel. Sterker nog, Djeamay kreeg de bal panklaar aangeleverd door zijn jongere broer, Maceo.

Die goal viel al voor de rust, maar bleek achteraf wel de winnende. Al was Teun van de Laar, nota bene de doelman van Unitas, nog héél dichtbij. De keeper kreeg de bal op zijn helm, maar zijn poging ging maar nipt naast. Leerdam Sport sleepte daarmee de minimale marge over de eindstreep en wint daarmee als tweede Leerdamse vereniging op rij het toernooi bij de JO13!

Maceo Leihitu werd benoemd als speler van het toernooi, Tjemme Bijlsma (Roda Boys) kreeg de prijs voor keeper van het toernooi, Asperen werd benoemd als sportiefste ploeg van het toernooi en Van der Wal kreeg de topscorerstitel uitgereikt.

JO17 Unitas – Arkel 2-1

Deel één van de battle tussen Unitas en Arkel werd gespeeld door de mannen van de JO17. Later op de avond zouden de seniorenelftallen van beide verenigingen ook nog in actie komen. Ook de twee topscorers van het toernooi stonden tegenover elkaar: Jesse Hoogewoning (Arkel) en Mark Alderlieste (Unitas). Beide mannen stonden op negen goals.

De paraplu voor een heuse doelpuntenregen hoefde in de eerste helft nog niet uitgeklapt te worden. De thee werd gedronken met de brilstand nog op het bord. In de tweede helft kwam de wedstrijd wel lekker los. Dat kwam door de openingsgoal van Amin Malihe namens Unitas.

Daarna was het hek van de dam en klapten beide ploegen er vol op. Jesse Hoogewoning noteerde zijn tiende van het toernooi en nam daarmee een voorsprong van één goal op zijn concurrent Mark Alderlieste. De Unitasser liet dat echter niet gebeuren en scoorde zelf meteen de 1-2 voor de roodbroeken.

Hoogewoning probeerde vervolgens als ‘vliegende keep’ nog het verschil te maken en de topscorerstitel veilig te stellen, maar dat lukte niet meer. Unitas wint het toernooi, Hoogewoning en Alderlieste delen samen de topscorerstitel.

De persoonlijke prijzen gingen verder nog naar Arkel-speler Jesse Hoogewoning (beste speler van het toernooi), Jason van den Berghe (doelman van het toernooi, Vuren). De sportiefste ploeg was dit jaar VVAC.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Dames: GJS – SteDoCo 1-0

GJS en SteDoCo kwamen elkaar vorig jaar in de finale van het damestoernooi al tegen en ook in de groepsfase speelden beide teams tegen elkaar. Beide keren won GJS van de ploeg uit Hoornaar, maar garanties voor de finale geeft dat natuurlijk niet.

En dat bleek niet alleen in theorie zo te zijn, maar ook in de praktijk. Het was namelijk SteDoCo dat de beste kansen kreeg in de eerste helft. GJS heeft met Hannah van den Heuvel echter een kei van een vrouw op doel staan en die hield haar ploeg op de been. Mede dankzij haar werd de ruststand bepaald op 0-0.

Ook in de tweede helft waren beide ploegen uitstekend aan elkaar gewaagd. Het uiteindelijke verschil was dan ook logischerwijs slechts één goaltje. Die kwam op naam van Daniëlle Kortlever. Omdat zij een GJS-tricot droeg, was het GJS dat voor het tweede jaar op rij de beker omhoog mocht houden.

GJS-doelvrouw Van den Heuvel viel ook nog persoonlijk in de prijzen. Door haar fenomenale keeperswerk won GJS het toernooi en dus werd zij verkozen tot zowel keepster van het toernooi als speelster van het toernooi. De sportiviteitsprijs ging naar Sparta’30.


Vrijdag 5 januari

Unitas en Arkel spelen finale Proxsys Cup na bizarre halvefinale-avond

Unitas – Kozakken Boys 3-1
Unitas en Kozakken Boys stroomden ten koste van respectievelijk GRC’14 en Altena door naar de halve finale. Unitas won uiterst moeizaam na verlenging met 8-4, Kozakken Boys won met 4-1 van de Nieuwendijkers.

Kozakken Boys wilde een snelle voorsprong noteren en die missie lukte uiterst best. Bart Jongejan kreeg de bal panklaar aangeboden en rondde beheerst af: 1-0. Dat was alweer zijn achtste van het toernooi.
Er is echter altijd baas boven baas. In dit geval Mounir El Ouazizi. Een van de smaakmakers van het toernooi zorgde in zijn eentje voor een kanteling van de wedstrijd. Na de 1-1 schoot hij misschien wel een van de mooiste goals van het toernooi binnen. Of dat daadwerkelijk het geval is, wordt door alle kijkers bepaald via Facebook, maar de 2-1 was in elk geval wel een feit.

Het publiek ging er vervolgens eens lekker voor zitten, maar werd niet echt vermaakt. De spanning leek beide ploegen in hun macht te hebben en dat vond Unitas uiteraard prima met de minimale voorsprong op zak. Kozakken Boys moest iets creëren, maar kwam nauwelijks tot grote kansen.

Pas in de allerlaatste minuut viel uiteindelijk de beslissing. De Werkendamse doelman Rob de Groot ging zelf nog als ‘vliegende keep’ fungeren en dat werd de ploeg uiteindelijk fataal. Yoesef Pyla kon in leeg doel de beslissing verzorgen: 3-1.

Unitas staat daarmee voor het tweede jaar op rij in de finale van de Proxsys Cup. Óf tegen Heukelum, of tegen Arkel.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Heukelum – Arkel 4-4, Arkel wint na strafschoppen
Heukelum en Arkel elimineerden in de kwartfinales Sleeuwijk en Zuilichem en bepalen onderling wie morgenavond mag proberen Unitas van de tweede titel op rij te houden. Vierdeklasser Arkel heeft topschutter Corné van Horik in de gelederen. Hij scoorde al tien keer en duldt alleen Mounir El Ouazizi nog voor zich. Heukelum daarentegen is al jarenlang een sterk team en heeft met Tim Schwebke (7 goals) ook een man in vorm in het team.

De eerste helft werd vooral gekenmerkt door een flinke dosis spanning. De ploegen waren enorm aan elkaar gewaagd en gaven elkaar geen centimeter de ruimte. Een doelpuntenregen viel er dan ook niet in de bomvolle Oosterbliek.
Arkel deelde het eerste speldenprikje uit. Aanvoerder Remie Schuurman neemt de laatste wedstrijden zijn ploeg op sleeptouw en komt steeds beter in het toernooi. Die stijgende lijn zette hij ook in de halve finale door met de 0-1. Dat was tevens de ruststand.

In de tweede helft werd er aan spanning niets ingeleverd. Beide ploegen werden gesteund door hun supporters en aan beleving was bepaald geen tekort. Arkel en Heukelum trakteerden het publiek op misschien wel de mooiste wedstrijd van het toernooi. Even met de ogen knipperen was funest na rust, want beide ploegen scoorden er lustig op los. Dan weer Schuurman, dan weer Benjamin Meijdam, dan weer Schuurman, dan weer Meijdam. Ook Adem Kahraman en Tim Schwebke deden een duit in het zakje. De spanning was om te snijden, maar een winnaar kwam er niet na twee keer twintig minuten voetballen: 4-4.

Verlenging dus. Twee keer vijf minuten. De eerste grote kans in die verlenging kwam op naam van Schwebke. De spits van Heukelum stuitte op de paal. Beide ploegen kregen nog gigantische kansen op een plek in de finale, maar Daan Ruwaard kwam bij de tweede paal een teenlengte tekort namens Arkel en in de allerlaatste minuut was het Heukelum dat ook nog een hotseknotsbegoniakans kreeg. Zonder resultaat. Shootouts!

De eerste namens Heukelum…Lars van Honk…MIS! 0-0…
De eerste namens Arkel…Robert Scheurwater…MIS! 0-0…
De tweede namens Heukelum…Benjamin Meijdam…MIS! 0-0…
De tweede namens Arkel…Remie Schuurman…MIS! 0-0…
De derde namens Heukelum…Tim Schwebke…MIS! 0-0…
De derde namens Arkel… Corné van Horik…MIS! 0-0…
De vierde namens Heukelum…Adem Kahraman…MIS! 0-0…
De vierde namens Arkel…Jesse Hoogewoning…RAAK! 1-0!

Jesse Hoogewoning bezorgt met een knal in de kruising Arkel een finaleplek!

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

JO17: Unitas – Altena 5-1
Met vijftien punten en een doelsaldo van 22-2 ging Unitas in groep A vrij eenvoudig door. In de halve finale stuitten de roodbroeken op Altena. De ploeg uit Nieuwendijk speelde twee keer gelijk in groep B, maar plaatste zich wel voor de halve eindstrijd van vrijdagavond.

De verhoudingen waren al vrij snel duidelijk. Unitas was een maatje te groot en dat kwam ook in de score tot uiting. Mark Alderlieste kroonde zichzelf met drie goals (voorlopig) tot topscorer van het Armaris JO17-toernooi. Hij bracht zijn totaal op tien goals. Omdat Daan Goes (tweemaal) en Thom Beek ook nog een duit in het zakje deden, scoorden Unitas uiteindelijk precies een handvol goals. Nick Vos redde namens Altena de eer: 5-1.

JO17: Arkel – Kozakken Boys 2-1
Tegen wie neemt Unitas het morgen op in de finale van het Armaris JO17-toernooi? Arkel of Kozakken Boys? Arkel werd eerste in groep C door alles te winnen, op één wedstrijd na. Die wedstrijd werd gelijkgespeeld. Kozakken Boys ging naar de halve finale door in groep D alles te winnen.

Dat antwoord kwam pas in de állerlaatste seconde. Jesse Hoogewoning dacht heel lang de winnende treffer gemaakt te hebben, maar in de laatste minuut was het een rommelgoal van Nuradin Nuur, die Kozakken Boys een verlenging leek te schenken.

Niets was minder waar. Hoogewoning, ook meespelend bij het eerste elftal van Arkel, bracht Arkel in extase met een schitterende poeier in hert dak van het doel. Geen verlenging dus, maar Arkel dat morgen in de finale staat tegen Unitas.

Dames: Peursum – SteDoCo 1-6
Peursum trad met topscoorster Heleen van der Meijden (zij scoorde er maar liefst vijftien in de poulefase) in hun midden aan in de halve finale tegen SteDoCo. SteDoCo werd tweede in de poule achter GJS, Peursum won wel in hun poule. Toch aasde SteDoCo op de tweede finaleplaats achter elkaar, na de verloren finale van vorig jaar tegen GJS, de ploeg die zich gisteren al plaatste voor de eindstrijd van morgen.

Van der Meijden liet zich meteen weer gelden. De goaltjesdievegge van Peursum opende de score: 1-0. De Hoornaarse dames zetten vervolgens alle zeilen bij en niet bepaald zonder succes. Eigenlijk was de wedstrijd al bij de rust beslist. SteDoCo stond namelijk bij de thee al met 1-4 voor.

De tweede helft was om die reden spanningsloos. Gescoord werd er nog wel: twee keer. En dus stapten beide ploegen met 1-6 van het veld. Het damestoernooi kent daarmee dezelfde finale als vorig jaar: GJS – SteDoCo.


Donderdag 4 januari – Kwartfinale

Unitas – GRC’14 8-4 n.v.
Titelhouder én topfavoriet Unitas mocht de kwartfinaleavond aftrappen tegen eersteklasser GRC’14. Unitas werd groepswinnaar in poule A door overwinningen op Schelluinen, Almkerk en SVS’65. GRC’14 werd een van de twee beste nummers twee. Zij moesten Heukelum voor zich dulden, maar wonnen fors van Vuren en VVAC.
De confrontatie tussen de roodbroeken en de Giessen Rijswijk Combinatie werd een zenuwslopende. GRC’14 liet zien een waardige kwartfinalist te zijn en maakte het Unitas zeer lastig. Niet alleen qua spel, ook qua goals. Ricky Vroon opende de score voor de blauwzwarten en zette daarmee de toon.

Unitas deed vervolgens een beroep op de individuele kwaliteiten binnen de ploeg en kwam via Mounir El Ouazizi fraai op gelijke hoogte. Omdat Achraf Chentouf en Wesley van den Oever ook nog scoorden voor rust werd de thee gedronken bij een 2-2 stand.
De tweede helft werd er eentje om nooit meer te vergeten. GRC’14 duwde Unitas naar het randje van de afgrond en kwam zelfs één minuut voor tijd op een 4-3 voorsprong! De paniek sloeg toe bij Unitas en met Zeki Laaiti als ‘vliegende keep’ probeerden de roodbroeken nog iets te forceren. GRC’14 verzuimde in de allerlaatste minuut om de 5-3 te noteren. Voor een leeg doel was het een GRC’er die over zijn eigen voeten struikelde. Een zeer pijnlijke misser die nog de 4-4 opleverde ook. El Ouazizi onderscheidde zichzelf namelijk aan de andere kant met een fraaie actie én een goal, die in extremis nog een verlenging opleverde.
Het massaal toegestroomde publiek in de Oosterbliek ging op het puntje van de stoel zitten. Het was uiteindelijk El Ouazizi die zich tot de grote man van de avond kroonde. Met nóg drie fe-no-me-na-le goals bezorgde hij Unitas in zijn eentje een plek in de halve finale. De eindstand werd uiteindelijk bepaald op 8-4. Unitas haalt opgelucht adem.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Kozakken Boys – Altena 4-1
Na de sensationele partij tussen Unitas en GRC’14 hadden Kozakken Boys en Altena de lastige taak om die spanning ook door te zetten in de tweede kwartfinale van de avond. Kozakken Boys won in de poule van SVW, LRC en SteDoCo. Altena stuntte in een zeer lastige poule, waar ook GJS, Woudrichem en Herovina in speelden.
Zo’n sensatie als de eerste wedstrijd zou het niet worden, maar spannend was deze Brabantse derby wel. Beide defensies stonden prima opgesteld waardoor de spitsen aan beide kanten lastig tot scoren kwamen. Dat lukte voor de rust alleen Kozakken Boys via Johnny Lommers en een eigen goal van de Nieuwendijkers: 2-0.
Na de rust kon Altena het slechts een aantal minuutjes spannend maken. Smaakmaker Julian Geelhoedt zorgde voor de aansluiting, maar via Youri Huijzer werd het al snel 3-1. Omdat Lommers ook nog zijn tweede noteerde, zien we de Boys morgen terug in de halve finale tegen Unitas. Van revelatie Altena nemen we afscheid. Eindstand: 4-1.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Sleeuwijk – Heukelum 3-4
Sleeuwijk heeft zich inmiddels ontpopt tot misschien wel een van de favorieten voor de finale. Bij Heukelum komen er echter altijd extra krachten los zodra er in de Oosterbliek gespeeld wordt. Het treffen tussen deze twee ploegen zou dus een mooie kwartfinale op kunnen leveren.
En inderdaad, het werd een zeer boeiende kwartfinale. Bij Heukelum ontbraken Sil van Putten en Ferry Meijdam, maar de mannen die er wel waren zetten hun tanden in de tegenstander uit Sleeuwijk. Dat leverde de Heukelummers een 2-0 ruststand op. Benjamin Meijdam had er vooralsnog drie gemaakt, maar was met de rust de grote man aan Heukelumse zijde met twee goals. Na rust deed hij daar zelfs nog een schepje bovenop met zijn derde. Sleeuwijk keek daarmee tegen een forse achterstand aan: 3-0.
Dat Sleeuwijk over ruggengraat beschikt, lieten de Roefbewoners in de tweede helft zien. De mannen rechtten de rug en zetten Heukelum met de rug tegen de muur. Via Akram Mohamed, een fenomenaal afstandsschot van Erik Blokland en Gerard van den Adel kwamen de witzwarten nog terug tot 3-3.
Sleeuwijk leek daarmee het mentale voordeel te hebben in de tweede helft, maar een gele kaart van Blokland leverde Heukelum een man-meer-situatie op. Die werd meteen uitgebuit door Lars van Honk die een vrije trap fenomenaal in het dak van het doel schoot. 
Sleeuwijk probeerde het vervolgens nog met Josbert Wemmenhove als ‘vliegende keep’, maar dat mocht niet meer baten. Heukelum schakelt het ijzersterke Sleeuwijk uit en staat morgen in de halve finale tegen Arkel of Zuilichem.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Zuilichem – Arkel 3-6
Twee vierdeklassers tegenover elkaar in de laatste kwartfinale. Debutant Zuilichem won drie keer in een poule met Meerkerk, Hardinxveld en Dussense Boys terwijl Arkel door ging als een van de twee beste nummers twee. Zij verloren van Sleeuwijk en wonnen van Asperen en Leerdam Sport. Vooral de 11-3 overwinning op Leerdam Sport zal voorlopig nog lang herinnerd worden.
Deze avond stonden alle scores gewoon weer op nul en moest Arkel weer vol aan de bak om Zuilichem te verslaan. In de vierde klasse speelden de ploegen ook al tegen elkaar. Toen werd het 1-1. Dat was ook de stand na tien minuten in de Oosterbliek. Daan Ruwaard had de score namens Arkel geopend waarna Michel Kooijman weer de stand gelijk trok.
Het gewenste gaatje kwam voor Arkel nog voor de rust. Jeffrey Scheffers en Robert Scheurwater zagen tijdens de thee hun naam eveneens het scoreformulier sieren, net als Zuilichemmer Erik van Dalen: 3-2. Een minimaal gaatje, die al vrij snel in de tweede helft werd vergroot door Corné van Horik (met zijn tiende nog steeds topscorer van het toernooi) en Remie Schuurman. Peter van der Laar deed nog wel iets terug namens Zuilichem, maar verder dan 5-3 kwam de vierdeklasser niet. Het slotakkoord was voor Schuurman die vanaf de eigen achterlijn de eindstand noteerde: 6-3. Arkel speelt morgen de halve finale tegen Heukelum

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Dames: GJS – Kozakken Boys 8-1
Na de mannen van Kozakken Boys was in de eerste halve finale van het vrouwentoernooi de beurt aan de Werkendamse dames.  Zij stuitten op titelverdediger GJS. Dat GJS de titelverdediger was, was duidelijk te merken. De dames uit Dalem combineerden er lustig op los en waren bovendien erg effectief met hun afstandsschoten. Met name Romy Neeleman was op schot. Zij scoorde maar liefst vijf keer en nam daarmee meer dan de helft van de GJS-productie voor haar rekening. De zussen Kirsten en Romy Steegwijk scoorden namelijk ook, net als Luka Verweij. De Werkendamse eer werd gered door Marieke Blijenburg, maar dat mocht niet meer baten. GJS wint met maar liefst 8-1 en neemt het zaterdag in de finale op tegen Peursum of SteDoCo. Zij spelen morgen de andere halve finale.


Woensdag 3 januari

Leerdam Sport en Unitas naar finale Armaris JO13 toernooi

J013: SteDoCo – Leerdam Sport 0-1
Op de laatste avond van de groepsfase bij de senioren was het allereerst de beurt aan de mannen van SteDoCo en Leerdam Sport onder 13. Zij streden in de eerste halve finale om een plek in de finale van zaterdag. SteDoCo won in poule A alle vijf de wedstrijden met een doelsaldo van 12-3. Leerdam Sport verloor van VVAC, maar won verder alles en mocht zich daardoor groepswinnaar in poule B noemen.
Het verschil werd voor rust gemaakt door Stan van Wijk. Hij bezorgde Leerdam Sport een 1-0 overwinning. SteDoCo kreeg in de absolute slotfase nog een aantal gigantische kansen op de gelijkmaker, maar wonder boven wonder ging de bal er niet in. Tegen wie Leerdam Sport de finale speelt, wordt duidelijk in de volgende halve finale: Vuren – Unitas.

J013: Vuren – Unitas 0-3
Wie speelt er zaterdag in de finale tegen Leerdam Sport. Vuren en Unitas moesten de Oosterbliek daar een antwoord op geven. Vuren verloor in poule B geen enkele wedstrijd terwijl Unitas in poule D zelfs alles won met slechts één tegengoal.
De roodbroeken klapten er in deze halve finale vol op en hadden slechts zeven seconden nodig om tot score te komen. Vedat Oszoy opende de score namens Unitas. De Gorcumse formatie kwam nadien eigenlijk niet echt meer in de problemen. Thijs van der Wal was al topscorer van het JO13-toernooi met negen goals, maar de goaltjesdief prikte er daar nog twee bij.
Unitas won daardoor met 0-3 van Vuren en staat zaterdag tegenover Leerdam Sport in de finale.


Woensdag 3 januari

Spektakel in de Proxsys Cup: GJS en Woudrichem uitgeschakeld, Arkel alsnog door

De kwartfinalisten in de Proxsys Cup zijn bekend. Altena, Arkel, GRC’14 en Sleeuwijk voegden zich nog bij het viertal Unitas, Kozakken Boys, Heukelum en Zuilichem. Daar ging het nodige spektakel aan vooraf. Woudrichem won van GJS waardoor beide outsiders voor de titel zijn uitgeschakeld en Arkel boekte een monsterzege op Leerdam Sport: 11-3.

Altena – Herovina 5-2
Aan alle spanning in poule C moest woensdagavond een einde komen. Vooraf waren er maar liefst drie ploegen die nog kans maakten op de kwartfinale: Altena, GJS en Woudrichem. Als Altena zou winnen van Herovina zouden de Nieuwendijkers in elk geval een plekje bij de laatste acht bemachtigen.
Herovina maakte het eerder dit toernooi GJS en Woudrichem al enorm lastig en dus wist Altena van tevoren dat het de punten niet cadeau zou krijgen. En dat was ook ditmaal het geval. Kevin Steenbruggen schoot Herovina namelijk op een 0-1 voorsprong. De spanning nam daardoor toe voor Altena en het was een kwestie voor de Nieuwendijkers om het geduld te bewaren. Dat geduld werd beloond. Edwin Pluister had van tevoren wat scorend vermogen in zijn tas gestopt en dat kwam in de eerste helft tot uiting met een van de mooiste goals van het toernooi.
Uiteindelijk scoorde Pluister in zijn eentje meer dan Herovina in totaal. Mede dankzij zijn drie goals won Altena met 5-2 van Herovina en mag het morgen aantreden in de kwartfinale. Tegen wie, dat is nog even de vraag. Want ook GJS kan nog groepswinnaar worden. In dat geval zou Altena als beste nummer twee de kwartfinale halen.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

GJS – Woudrichem 1-3
GJS en Woudrichem zorgden met een heerlijk affiche voor een bomvolle Oosterbliek. Bij winst van GJS zouden de Gorkumse Jonge Spartanen zich plaatsen voor de kwartfinale. Als GJS met drie doelpunten verschil zou winnen (of minder) zouden de Gorcumers zich als beste nummer twee plaatsen en tegen Zuilichem spelen in de kwartfinale. Bij een ruimere winst zou GJS nog de groepswinst pakken en tegen Kozakken Boys uitkomen in de kwartfinale. Woudrichem kon enkel nog met een winst van minstens acht goals verschil door als een van de twee beste nummers twee.
Het leuke van statistieken is dat je er in de praktijk verder helemaal niets aan hebt. GJS kreeg voor rust de eerste tegenslag te verwerken. Via de scheidsrechter bleef de bal binnen waardoor Yoeri Duyzer vervolgens de 0-1 kon noteren voor Woudrichem. Vervelend voor GJS én de scheidsrechter, maar wel een geldig doelpunt aangezien de scheidsrechter een dood spelelement is.
Overtuigend was het na die 0-1 eigenlijk van beide kanten niet. Woudrichem gaf de kwartfinaleplaats niet cadeau aan GJS en via aanvoerder Jamy Goemaat kwamen de Vissenkoppen zelfs op 0-2.
Die klap kwam GJS niet meer te boven. Goemaat scoorde nogmaals waarna Quincy Bartens de Gorcumse eer redde. Verder dan dat kwam GJS niet. Woudrichem wint met 1-3 waarmee allebei de ploegen zijn uitgeschakeld.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Arkel – Leerdam Sport 11-3
Een overwinning met zeven doelpunten verschil. Dat had Arkel nodig om nog een van de twee beste nummers twee te worden en in de kwartfinale aan te mogen treden tegen Zuilichem. Dat moest gebeuren tegen Leerdam Sport, een pittige klus.
Voor de rust leek die klus nagenoeg onmogelijk te worden. Leerdam Sport, speelde prima, opende de score en kwam voor rust nogmaals tot scoren. Arkel ook driemaal en dus stond het bij rust 3-2. De mannen van Schoonzigt hadden in de tweede helft daardoor nog zes goals nodig.
Wat er in de tweede helft gebeurde, had niemand durven voorspellen. Leerdam Sport gaf het he-le-maal weg en Arkel scoorde er lustig op los. Corné van Horik werd plotsklaps topscorer van het toernooi (tot nu toe) en bracht met zes doelpunten zijn toernooitotaal op negen goals. Leerdam Sport ging vervolgens met een ‘vliegende doelman’ spelen, kreeg het nog een rode kaart en de doelpuntenregen bij Arkel ging maar door. U raadt het al: het lukte Arkel nog. De eindstand werd bepaald op 11-3 (!).
Voor het geval u zich afvroeg waar Houdini werd geboren: gewoon in Arkel.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Sleeuwijk – Asperen 7-0
Met minimaal een punt in de allerlaatste groepswedstrijd van het toernooi zou Sleeuwijk groepswinnaar worden in poule D. Dat punt (of meer) moest gepakt worden tegen Asperen, dat de vorige twee wedstrijden tegen Arkel en Leerdam Sport niet wist te winnen. Voor hen stond dus deelname aan de Proxsys Cup van volgend jaar op het spel.
Een spectaculair slot van de avond werd het niet. Het was nauwelijks spannend, het werd ook geen monsterscore voor Sleeuwijk en ondanks dat het bij rust slechts 2-0 stond voor Sleeuwijk kon in de pauze al worden gezegd dat Asperen volgend jaar een jaartje moet toekijken en Sleeuwijk morgen mag aantreden in de kwartfinale tegen Heukelum.
Die voorspellingen klopten. Aan het eind van de wedstrijd mocht Sleeuwijk drie punten bijschrijven: 7-0.


Dinsdag 2 januari 2018

Heukelum en Zuilichen naar kwartfinale, GRC’14 in de wacht
Hardinxveld – Zuilichem 1-2
Zuilichem en de kwartfinale waren nog maar één wedstrijd van elkaar verwijderd. Die tegen Hardinxveld. Zuilichem won de eerste twee wedstrijden van Dussense Boys en Meerkerk en kon zelfs met een kleine nederlaag tegen Hardinxveld nog naar de kwartfinale.
Daar liet Zuilichem het echter niet van af hangen. De nummer zes van de vierde klasse boekte een minimale zege. Thomas Rozeboom Bos scoorde nog wel namens Hardinxveld, maar mede door een gele kaart bij de tweedeklasser uit Hardinxveld kon Zuilichem de score ombuigen. Zuilichem zien we donderdag terug in de kwartfinale. Tegen wie is nog even de vraag, want een van de twee beste nummers twee zal de tegenstander worden.

Meerkerk – Dussense Boys 3-4
Mag Meerkerk ook volgend jaar weer meedoen? Om antwoord op die vraag te krijgen, werd de laatste wedstrijd in poule F gespeeld tussen Meerkerk en Dussense Boys. Als Meerkerk zou winnen, moet Hardinxveld volgend jaar een jaartje wachten. Bij een gelijkspel of winst van Dussense Boys zou het Meerkerk zelf zijn die volgend jaar vanaf de tribune zou moeten toekijken.
Het werd een spannend potje waarbij de verschillen minimaal waren. Het verschil werd uiteindelijk gemaakt door André Segeren. De man van Dussense Boys noteerde een loepzuivere hattrick en scoorde in zijn eentje net zoveel als Meerkerk in totaal. Omdat Bob Leemans ook namens Dussense Boys scoorde, werd de eindstand bepaald op 3-4. Met nul punten in de poule mag Meerkerk dus minimaal in 2019 pas weer meedoen.

Vuren – Heukelum 1-7
Vuren tegen Heukelum is een wedstrijd tussen een ploeg die nog niets won (Vuren) tegen een ploeg die alles won (Heukelum). De cijfers spraken van tevoren dus niet bepaald in het voordeel van Vuren. En ook de praktijk wees dat uit. Heukelum had nauwelijks moeite en met topscorer Tim Schwebke in de gelederen werd Vuren al voor de rust op een ruime achterstand gezet.
Met zes verschillende doelpuntenmakers noteerde Heukelum uiteindelijk een eclatante 1-7 overwinning. Daardoor zien we Vuren volgend jaar niet terug. Heukelum zien we donderdag alweer terug. Dan wordt er gespeeld tegen de winnaar van poule D. Als Sleeuwijk een puntje pakt of wint van Asperen, dat nog puntloos is, wordt het de kraker Heukelum – Sleeuwijk.

GRC’14 – VVAC 7-3
GRC’14 maakt na de 10-2 overwinning op Vuren en een nipte nederlaag tegen Heukelum (3-2) nog altijd kans op de kwartfinale. De Giessen Rijswijk Combinatie hoopt op doelsaldo alsnog een van de twee beste nummers twee te worden.
De blauwzwarte formatie zette dan ook vanaf minuut één alles vol op de aanval en wilde een monsterscore neerzetten. Dat leek met een razendsnelle goal van Michael van den Oever in elk geval tot de mogelijkheden te behoren, maar VVAC liet zich niet als kanonnenvoer dienen en bood uitstekend tegenstand.
Toch zou GRC’14 wel een driepunter boeken. Niet met een gigantisch verschil, maar wel met een verschil waarbij de eersteklasser nog goede hoop mag hebben op een plek in de kwartfinale. Door de 7-3 overwinning komt GRC’14 op een doelsaldo van +11. Ploegen in andere poules moeten dan een wel erg hoge uitslag noteren om dat nog te achterhalen. Maar u weet het, in zaalvoetbal is alles mogelijk en dus gaat GRC’14 nog eventjes de wachtkamer in.

SVS’65 – Almkerk 4-4
Met Almkerk kwam er ook in de laatste wedstrijd van de dinsdagavond een team in actie dat met een monsterscore nog hoopte op een plek in de kwartfinale. SVS’65 wil echter volgend jaar ook weer terugkomen en daar had de ploeg uit Spijk een overwinning van minimaal twee goals verschil voor nodig.
Dat Almkerk niet met minstens tien goals zou gaan winnen, dat was met de rust al duidelijk. De tweedeklasser keek tegen een 2-1 achterstand aan tegen het in de vierde klasse uitkomende SVS’65. De Spijkenaren hadden na de rust dus nog maar één goaltje nodig om ook volgend jaar deelname af te dwingen.
De avond zou eindigen met de leukste helft van de avond. Almkerk probeerde er het beste van te maken en SVS’65 gooide zich vol passie voor elke bal. Acht minuten voor tijd stond het 4-3 voor SVS’65 en had de ploeg nog maar één goaltje nodig.
De grootste vijand werd de tijd en de spanning nam toe. Bart van Andel, Robin IJsselstein, Ferdi Scheurwater en Ben Boeijink kregen heel goede kansen, maar de bal wil de er maar niet in. Van Andel schoot voor leeg doel naast, IJsselstein stuitte één op één met de keeper, Scheurwater trof de lat en Boeijinks bal werd van de lijn gehaald. Aan de andere kant hield doelman Raymon Kaarsemaker alles tegen.
De spanning rees de pan uit, maar de 3-5 kwam er maar niet. Aan de andere kant werd het uiteindelijk 4-4 uit een penalty. Een sensationeel einde van de avond, maar het leverde SVS’65 geen deelname aan volgend jaar op. Almkerk zien we wel gewoon weer terug volgend jaar.


Zaterdag 30 december

Zuilichem – Meerkerk 7-4
Meerkerk was de ploeg die vooral kon aanvallen, terwijl Zuilichem vooral gevaarlijk bleek in de omschakeling. Dat zorgde dan ook voor het eerste doelpunt. Zuilichem counterde met twee man, waarbij Maurits van Heusden de afmaker mocht zijn. Hierna nam Meerkerk het heft in handen, door tweemaal te scoren uit afstandsschoten. Vooral de gelijkmaker van Floren Streefkerk mocht er zijn. Melvin van den Heuvel mocht even later de 1-3 binnen schieten. Na rust was het vooral Rob Bouman die van zich liet horen. Hij scoorde in korte tijd tweemaal voor Zuilichem, waardoor het opeens weer gelijk stond. Meerkerk begreep dat het weer een tandje moest opschakelen, wat resulteerde in weer een doelpunt van Melvin van den Heuvel, 3-4. Toch bleef het spannend, doordat geen van beide teams zich gewonnen gaf. Michel Kooijman schoot de 4-4 binnen, waardoor weer hetzelfde scenario dreigde voor Meerkerk. Als even later Zuilichem weer goed countert, schiet Maurits van Heusden de ploeg zelfs op voorsprong. Deze klap komt Meerkerk niet meer te boven, waarna Zuilichem aan de hand van Erik van Dalen zelfs uitloopt naar 7-4.

SVW – Kozakken Boys 4-7
Kozakken Boys liet  zien dat ze gewoon wilden voetballen, wat  resulteerde in een doelpunt. Johnny Lommers kan aan de zijkant de bal voorzetten, waarna Bart Jongejan de bal attent binnenglijdt bij de tweede paal. Hierdoor moest SVW ook aanzetten, waardoor Hicham Farhou  gelijk maakte. Hierna is het Kozakken Boys dat counterde en tweemaal gelukkig scoort. Eerst is het Bart Jongejan die de keeper verrast, 1-2. Even later breekt Youri Huijzer door, waarna hij zelfs de keeper kan omspelen. Zijn inzet wordt nog ongelukkig binnen gelopen door Kenny Lagendijk. Vlak voor rust zet Youri Kozakken Boys zelfs op 1-4. Na rust ging Kozakken Boys verder waar het gebleven was, Bart Jongejan maakte zijn derde van de avond door beheerst onder de keeper door te schuiven. Johnny Lommers miste eerst nog de kans op 1-6 door voor open doel over te knallen, maar schiet hem al vallend even later alsnog hard binnen. SVW kon het Kozakken Boys niet echt moeilijk maken, waardoor de mannen uit Werkendam gewoon door konden blijven voetballen. Zo kan Kevin Ippel uit een goed genomen vrije trap zijn goaltje meepikken. Na een domme actie van keeper Rob de Groot, zette Hicham Farhou met een onberispelijk binnengeschoten strafschop zijn doelpuntentotaal op acht. Kozakken Boys leek het wel genoeg te vinden, waardoor SVW nog de 3-7 en 4-7 binnen kon schieten door Nabiel Kadiwahabi en Baris Hosafci.

Stedoco – LRC 1-14
De wedstrijd zelf bood precies wat iedereen had verwacht, een oppermachtig LRC dat een onmachtig Stedoco een flinke oorwassing gaf. Door doelpunten van Akram Chentouf, Rick van Loo, Brennan Bieri en Furcan Cetin stond het bij rust al 0-7. Voor de voetballiefhebbers die bleven zitten, was het bij vlagen genieten van de creativiteit bij LRC. Het moet gezegd worden dat Stedoco het wel bleef proberen, zodat Rick van Vulpen de eer van Stedoco kon redden met hun enige doelpunt van het toernooi. Uiteindelijk werd het 1-14.

SVS 65 – Schelluinen 6-7
Binnen de minuut werd het  al 1-0 door Ben Boeijink. Niet veel later
Sfeermakers uit Spijk, sfeeractie, doelpunt eerste minuut Ben Boeijink. Minuutje later stiftje Bart van Andel prachtig over de keeper van Schelluinen en zet daarmee de 2-0 op het bord. Als SVS met een man minder komt te staan, lukte het Schelluinen om de aansluitingstreffer te maken. Bart Kragten schiet hard de 2-1 binnen. Na een fabuleuze aanval was het eerst Jerzy Timmermans die mocht afronden. Na een goede uitworp van Raymon Kaarsemaker stond Bart van Andel vrij voor de keeper en plaatste de bal goed in de korte hoek, 4-1. Als Schelluinen een vrije trap op de cirkel krijgt, lukt het Diego Kemp om in tweede instantie de 4-2 binnen te prikken. Het overwicht van Schelluinen betaalde zich uiteindelijk uit door doelpunten van Robin van Peursum en Dico de Jong. Hierdoor gaan ze rusten met 4-4. In de tweede helft was het Spijk dat weer op voorsprong kwam, na een hard schot voorlangs is Jerzy Timmermans attent bij de tweede paal, 5-4. Hwt lukte Robin van Peursum de bal door de benen van de keeper te hakken, waardoor Schelluinen zelfs voor komt. Aanvoerder van SVS, Ferdi Scheurwater, zet Spijk met een bekeken schot weer naast Schelluinen. Naarmate de wedstrijd vordert is goed te zien dat de krachten wegvloeien. Doordat er minder verdedigd werd, kan Damien de Jong makkelijk scoren voor Schelluinen, 6-7.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Almkerk – Unitas 0-3
Kan topfavoriet Unitas zijn status waarmaken? In de vorige twee wedstrijden overtuigde de ploeg met vele zaalvoetballers nog niet echt, waardoor Almkerk niet kansloos werd geschat. Voor Unitas dan ook hét moment om de criticasters de mond te snoeren door gewoon op 9 punten te komen. Veel verder dan hard werken kwam het de eerste helft echter niet. Na een mooie kap, punterde hij onder de keeper de 0-1 binnen. Unitas bleef daarna het beste van het spel houden, waarbij de klasse van sommige zaalvoetballers duidelijk naar voren kwam. Dit kwam ook tot uiting in het schijnschot van Mounir el Ouazizi, waarna hij hem simpel binnenschiet. Daarna is het hek van de dam en brengt Achraf Chentouf Unitas snel op 3-0. De rest van de wedstrijd bloedde een beetje dood, waardoor Unitas zeker is van de kwartfinale.

VVAC – Vuren 3-2
Pas in de laatste minuut voor het rustsignaal werd de ban gebroken door Lars Coerts. Hij zette met een bekeken schot VVAC op het scorebord. Na rust is het VVAC dat het betere van het spel had, het duurde dan ook niet lang voordat de marge verdubbeld werd. Tom den Besten schiet kiezelhard onderin het doel, 2-0. Na een goed lopende aanval kan Michael Tahamata binnenschieten.  Ondanks dat er in die twee minuten overtal niet werd gescoord, is het even later toch raak voor VVAC, Bob van Oosterhout maakt de 3-1. Ian van Wijk maakte hierna nog de 3-2 voor Vuren, maar meer zat er toch echt niet in.

Hardinxveld – Dussense Boys 3-7
Dussense Boys liet zien dat ze wel degelijk over genoeg kwaliteit beschikken, zeker met Lars Branderhorst. Hij was dan ook degene die de 0-1 en 0-2 erin schoot. Beide keren met een hard geplaatst schot. Dussense Boys kwam zelfs op 0-3 voor rust door een vrije trap die erin werd geschoten door Alexander Sevenhuijsen. Na rust deed Robin de Kok iets terug voor Hardinxveld, door met een omhaal de 1-3 binnen te schieten. Lang kon Hardinxveld niet geloven in een ombuiging van de score, want na de 1-4 van Andre Segeren, scoorde Lars Branderhorst de 1-5 en de 1-6. Bij de 5-1 moet wel gemeld worden dat hij enigszins fortuinlijk was doordat de keeper tegen hem aan schoot, waarna de bal in het doel verdween. Uit het niets scoorde Hardinxveld de 2-6 en de 3-6. Maar gelijk na de aftrap maakte Andre Segeren aan alle twijfel een einde en schiet vlamhard de 3-7 erin. Hierdoor ligt de poule weer helemaal open!

GRC 14 – Heukelum 2-3
Sil van Putten schoot heerlijk raak voor Heukelum. GRC 14 zette hierna meer druk, waardoor de gelijkmaker snel viel via Samed Koksal. Na een heerlijke combinatie pakte GRC 14 door middel van Dennis van Es dan toch de voorsprong. Heukelum moest komen en maakte snel weer gelijk. Tim Schwebke draait goed weg en rost de bal in het dak van het doel. Dennis van Es haalde daarna de counter eruit, wat hem op een gele kaart kwam te staan. Hierdoor kon Heukelum weer even aanzetten, tot een doelpunt komt het niet. Even later is het wel raak als Tim Schwebke weer goed weg draait, 2-3. Ondanks dat GRC 14 nog een heus slotoffensief eruit perst, blijft het hierbij.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Asperen – Arkel 3-6
Ondanks de 0-1 van Robert Scheurwater lukte het Arkel maar niet om de voorsprong te verruimen. Jeffrey Scheffers kreeg twee grote kansen, maar schoot over en op de lat. Asperen hield daarmee de hoop op een stuntje en kwam via Johnboy Sitaniapessy zelfs op een 2-1 voorsprong. Toen Arkel probeerde aan te zetten en de gelijkmaker te forceren, werd de Arkelse ellende zelfs nog groter. Michiel den Hartog wipte de bal prachtig in het dak van het doel. Een stuntje in de maak? Het antwoord was ‘nee’. Arkel maakte zich in de laatste acht minuten nog flink boos en pakte alsnog een zeer zwaarbevochten driepunter. Corné van Horik, Remie Schuurman en nogmaals Scheurwater lieten het net nog bollen. 6-3 was daarmee de eindstand.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Sleeuwijk – Leerdam Sport 9-2
Het publiek hoefde slechts vijftien seconden te wachten op de eerste goal. Leerdam Sport noteerde via Samir Amanzada razendsnel de 0-1. De Sleeuwijkers raakten echter niet van slag. Gerard van den Adel en Josbert Wemmenhove noteerden beiden een duo aan goals. Omdat ook Erik Blokland en Chris Tahjia het net wisten te vinden, gingen de ploegen met 5-2 rusten. Die ruime achterstand voor Leerdam Sport kwam mede tot stand door het feit dat de Leerdammers al zeer vroeg in de wedstrijd met een meevoetballende keeper gingen spelen. Die keuze pakte echter niet heel goed uit aangezien die gelegenheidsdoelman een aantal keer de bal verspeelde.
Ook na rust zette Leerdam Sport alles op alles met een meevoetballende doelman en ook in de tweede helft pakte die keuze niet best uit. Het leverde wel twee schitterende goals op van Sleeuwijk. Akram Mohamed ramde de bal in de kruising terwijl Van den Adel met een prachtig lobje de bal vanaf de middenlijn in het doel wipte.

Woudrichem – Altena 4-7
Alles is dus nog mogelijk in deze spannende poule. Het zou een sensationele partij worden. Altena liet nog maar eens zien dat het gelijkspel tegen GJS zeker geen toevalstreffer was en met captain Julian Geelhoedt als ultieme smaakmaker maakten de Nieuwendijkers het de finalist van vorig jaar knap lastig. Toch was het Woudrichem dat na de 1-0 voor Altena een 1-2 ruststand noteerde. Altena legde echter een uitmuntende tweede helft op de mat. Woudrichem, dat drie spelers miste, werd bij tijd en wijlen overrompeld door het felle spel van de derdeklasser uit Nieuwendijk en wist daar geen antwoord op te vinden. Via Geelhoedt en Dylan van der Pluijm boog Altena de score volledig om in een 2-5 voorsprong.
Woudrichem zette vervolgens alles op alles en ging na de 4-5 met Jamy Goemaat nog als ‘vliegende’ keep spelen. De gewenste 5-5 leverde dat niet op. Woudrichem was slordig waardoor Altena eenvoudig nog 4-6 en 4-7 kon noteren.

GJS – Herovina 3-0
Een bomvolle zaterdag in de Oosterbliek. Elke ploeg kwam deze zaterdag in actie en de eerste wedstrijd van de dag was meteen een belangrijke. Het vooral GJS dat het probeert, voornamelijk met schoten uit de tweede lijn. Echte problemen levert dat niet op voor Herovina. Uiteindelijk valt een bal van Quincy Bartens goed bij de tweede paal waar Lorenzo Agnoli simpel binnen tikt. Herovina lijkt hierdoor van slag, waardoor binnen de minuut Quincy Bartens de 2-0 binnen kan schieten. GJS komt even later met een man meer te staan, na een gele kaart voor Jesse van Vliet. Nordin el Hassani zorgt ervoor dat de overtalsituatie wordt verzilverd. Dit is tevens het laatste wapenfeit van de wedstrijd, waardoor GJS de volle buit pakt. Hierdoor is voor GJS alles nog mogelijk als ze 3 januari tegen Woudrichem moeten spelen.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 


 

Vrijdag 29 december

Poule A: Unitas – Schelluinen 6-3
De wedstrijd van de avond: titelverdediger Unitas tegen Schelluinen. Schelluinen moet winnen om nog kans te maken op plaatsing in de kwartfinales, maar Unitas wil natuurlijk ook winnen om concurrent Almkerk voor te blijven. Het publiek ging er eens goed voor zitten, benieuwd of Schelluinen een vuist kon maken tegen Unitas met haar sterspelers, onder andere Naser el Mousati de beste speler van de Proxsys Cup van vorig seizoen.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Poule B: SVW – Stedoco 9-0
In deze wedstrijd had Stedoco de taak om de oorwassing tegen Kozakken Boys weg te spoelen. SVW had de kans om min of meer al een plaats in de kwartfinale te verdienen. SVW liet meteen van zich horen, na één minuut scoorde Menno Dekker al de openingsgoal. Daarna had Stedoco grote moeite om de bal binnen de ploeg te houden. Een paar minuten later volgde al de 0-2, Mergim Shala voltrok het vonnis.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Poule F: Meerkerk – Hardinxveld 4-5
Meerkerk en Hardinxveld komen uit in dezelfde klasse (2F) en kennen elkaar dus goed. Beide ploegen staan laag op de ranglijst en vechten om uit de degradatiezone te blijven.De zaalvoetbalmatch ging aanvankelijk gelijk op, beide ploegen gaven elkaar weinig toe in het eerste deel van de eerste helft.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Poule B: LRC – Kozakken Boys 1-5
De eerste wedstrijd van de tweede ronde. LRC had de taak om te winnen van Kozakken Boys, omdat zij haar eerste wedstrijd had verloren van SVW. Bij Kozakken Boys kwam de topscorer Youri Huijzer (4 goals in de eerste wedstrijd) opnieuw in actie.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Poule F: Dussense Boys – Zuilichem 2-6
Twee debutanten afkomstig van “de overkant” mochten de strijd tegen elkaar aanbinden. Beide ploegen zijn actief in de 4e klasse, Dussense boys op zondag en Zuilichem op zaterdag.Michel Kooiman brak de ban voor Zuilichem met een intikker, 0-1. Dussense Boys liet zich hier niet van de wijs brengen en raakte kort achter elkaar twee keer de paal. Drie keer bleek scheepsrecht: André Segeren maakte de gelijkmaker.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 


 

Donderdag 28 december
Sleeuwijk deelt Arkel tik uit, moeizame zege Woudrichem
Herovina – Woudrichem 1-3

Avond twee van de Proxsys Cup werd afgetrapt door Herovina en Woudrichem. Woudrichem behoort, als finalist van vorig jaar, tot een van de outsiders, maar met ook GJS en Altena in de poule zal plaatsing voor de volgende ronde een lastig karwei worden. Winst op Herovina was dan ook noodzaak voor de Vissenkoppen.

Die winst kreeg de tweedeklasser absoluut niet cadeau van de derdeklasser uit Herwijnen. Waar de ploegen voor rust er voor zorgden dat laatkomers niets hoefden te missen, was het Herovina dat in de tweede helft de score opende via Kevin Steenbruggen.

Woudrichem had het lastig, maar kwam nog wel langszij. Spits Yoeri Duyzer scoorde tweemaal, waarvan de tweede een prachtige uit een bijzonder lastige hoek was. Herovina probeerde in het vervolg nog de gelijkmaker te forceren, maar tevergeefs. In de ‘dying seconds’ was het Dillis de Vries die een fraaie solo verzilverde. Woudrichem wint de eerste wedstrijd met 1-3 van Herovina, al was het met pijn en moeite.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Arkel – Sleeuwijk 2-4
Krakertijd! De volgende outsiders van het toernooi maakten donderdag hun opwachting. Arkel en Sleeuwijk namen het tegen elkaar op in de eerste wedstrijd van poule D, waarin ook Asperen en Leerdam Sport hun opwachting maken.

De boodschap aan de kant van Sleeuwijk was vanaf minuut één duidelijk: er op klappen en Arkel geen centimeter ruimte geven. Dat lukte deels, maar Arkel heeft genoeg individuele kwaliteiten die onder de druk van de Roefbewoners uit kunnen voetballen. Desondanks kwam Sleeuwijk wel nog voor rust op een comfortabele voorsprong. Chamith van Vuuren en Josbert Wemmenhove zorgden voor de 0-2.

Arkel moest er een schepje bovenop doen en dat deed de ploeg dan ook in de tweede helft. De druk van de vierdeklasser nam toe en dat resulteerde uiteindelijk in zowel 1-2 als 2-2. Door een gele kaart van Van Vuuren kwam Arkel vervolgens ook nog dichtbij de 2-3, maar de lat stond een treffer van Robert Scheurwater in de weg.

Aan de andere kant was het vervolgens wel raak. Gerard van den Adel was trefzeker namens Sleeuwijk waarna Arkel besloot om met Jeffrey Scheffers als ‘vliegende’ doelman te spelen. Dat leverde niet het gewenste resultaat op. Sleeuwijk had al drie keer eerder een ruimere marge kunnen noteren, maar pas in de allerlaatste seconde was het Erik Blokland die de wedstrijd op slot gooide: 2-4.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Leerdam Sport – Asperen 5-4
Leerdam Sport en Asperen zitten samen in de derde klasse C (Leerdam Sport staat laatste, Asperen voorlaatste) en ook donderdagavond stonden de twee ploegen tegenover elkaar. Op het veld werd het 1-1, maar met name Leerdam Sport heeft traditioneel een aantal goede zaalvoetballers in de selectie.

Ondanks de aanwezigheid van de Leerdamse zaalvoetballers ging de wedstrijd in de Oosterbliek net zo gelijk op als op het veld. Geen van beide ploegen slaagde erin om een marge aan te nemen die groter was dan één goal. Twee keer was het Asperen dat op voorsprong kwam, maar Leerdam Sport wist ook twee keer de gelijkmaker te maken.

Na de rust lukte het een van de ploegen wel om een marge van twee goals te vinden. En dat was niet, zoals men verwachtte, Leerdam Sport. Asperen speelde een uitstekende partij en beloonde zichzelf door goals van Tareq Ibrahim (zijn tweede) en Carlo van Santen met een 2-4 voorsprong.

Drie punten leverde dat Asperen niet op. Sterker nog, die 2-4 voorsprong leverde helemaal niets op. Leerdam Sport toonde veerkracht en kwam nog zeer knap langszij. Youssef Boudou en tweemaal Eloys Tapirima bezorgden de Leerdammers de volle buit: 5-4

Vuren – GRC’14 2-10
Vuren en GRC’14 spelen respectievelijk in de derde en eerste klasse. De ploegen streden tegen elkaar in de eerste wedstrijd van poule E, waarin later op de avond ook nog Heukelum en VVAC in actie zouden komen. Wesley van den Oever noteerde al vrij snel twee goals. Mike Jansen miste vervolgens nog wel een penalty waardoor Vuren een tijd lang goede hoop hield. Die hoop werd echter al voor de rust de grond ingetimmerd door de Giessen Rijswijk Combinatie. De eersteklasser liep uit naar 0-5. De wedstrijd leek daarmee al lang en breed beslist, maar Vuren kwam nog in de eerste helft op 2-5.

De inleiding voor een sensationele comeback was dat echter niet. GRC’14 bleek ook na rust een maatje te groot en boekte een eenvoudige zege: 2-10.

Heukelum – VVAC 8-5
Alweer een outsider die voor het eerst aan de bak mag: Heukelum. De tweedeklasser nam het in de laatste wedstrijd van de avond op tegen vierdeklasser VVAC. Een verschil van twee klassen die ook op het veld tot uiting kwam. Heukelum kende een bliksemstart en kwam via Sil van Putten en Tim Schwebke al binnen een vloek en een zucht op 2-0. VVAC probeerde vervolgens een aansluiting te vinden, maar slaagde daar niet in, mede door goed keeperswerk van Heukelum-doelman Yoerik van ’t Pad. Van Putten en Schwebke scoorden allebei nog wel een keertje voor de rust waardoor Heukelum met een 4-0 voorsprong aan de Extran ging.

Na de rust bleef het spelbeeld nagenoeg hetzelfde, al gaf Heukelum wel veel ruimte weg in de achterhoede. Na de 5-0 van Schwebke werd die nonchalance tot tweemaal toe afgestraft door VVAC’er Tom den Besten: 5-2.

Benjamin Meijdam leek met de 6-2 een einde te maken aan de Ottolandse hoop, maar ook nadien werd Heukelum weer nonchalant. ‘In zaalvoetbal kan alles’ moeten ze bij VVAC gedacht hebben en dus gaven ze nog even plank gas.

En met resultaat. Lars Coerts en Tom den Besten brachten VVAC maar liefst naar 6-5. De Oosterbliek ging er eens lekker voor zitten en werd tot een minuut voor tijd getrakteerd op een zeer spannende slotfase. Heukelum gaf de driepunter echter niet meer weg en bracht via Lars van Honk en Van Putten de eindstand op 8-5.


Woensdag 27 december
GJS morst punten, SVW wint kraker van de avond
Unitas – SVS’65 6-0

Eindelijk was het weer zover. Woensdagavond 27 december om 18.30 uur barstte het zaalvoetbalfeest dat de ‘Proxsys Cup’ heet weer los. Editie twee werd afgetrapt door de winnaar van vorig jaar, Unitas, en SVS’65. De roodbroeken gelden als de topfavoriet voor de eindwinst en dus stond er voor de mannen uit Spijk een loodzware opgave op het programma.
Een complete veegpartij werd het niet. De Spijkse formatie bood prima weerstand en smoorde voldoende aanvallen tijdig in de kiem. De individuele kwaliteiten bij Unitas gaven echter de doorslag. Met Fabian van Horssen, Mounir El Ouazizi en Naser El Mousati als doelpuntenmakers liep Unitas uit naar een eenvoudige 6-0 overwinning. Van Horssen kreeg drie streepjes achter zijn naam, El Ouazizi twee en El Mousati eentje. En dus deed Unitas wat het moest doen: winnen.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Schelluinen – Almkerk 5-9
Welke ploeg kan in het spoor blijven van Unitas? Wordt dat derdeklasser Schelluinen of koploper in de tweede klasse, Almkerk. Qua klasse zou Almkerk aangemerkt mogen worden als favoriet, maar ook bij Schelluinen speelt een aantal behendige zaalvoetballers. De eerste helft mocht zo aan de start van het toernooi aangemerkt worden als de meest vermakelijke van het toernooi. Met maar liefst negen goals in de eerste helft, die door beide ploegen bij tijd en wijlen cadeau werden gedaan, had het publiek nauwelijks tijd om het applaus van de ene goal af te ronden. Almkerk ging aan de thee met een 3-6 voorsprong.
In de tweede helft werden de goals niet meer cadeau gedaan, maar werd er vooral fraai gecombineerd bij beide ploegen. Dat leverde in totaal nog vijf goals op. Steeds als Schelluinen de aansluiting gevonden dacht te hebben, kregen de blauwhemden weer een Almkerkse goal om de oren. De eindstand werd mede door drie goals van Almkerk-captain Bart Dirven bepaald op 5-9.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

LRC – SVW 4-5
De eerste kraker van het toernooi werd in de derde wedstrijd van de avond afgewerkt door LRC en SVW. Twee outsiders meteen tegenover elkaar in de eerste wedstrijd van poule B, een poule die met ook Kozakken Boys en SteDoCo gerekend mag worden tot ‘poule des doods’.
Een kraker hoort spannend te zijn en dat werd de wedstrijd tussen LRC en SVW ook. Al na twee minuten was het Kenny Lagendijk die de score opende. Hij verschalkte gelegenheidsdoelman Ricardo Papilaja met een vlammend schot. Het was de start van een wedstrijdje ‘stuivertje wisselen’. LRC kwam op 1-1, waarna SVW weer de leiding nam, dan kwam LRC weer langszij en nam SVW weer de leiding. Zo bouwde de score zich op tot 3-3. Pas toen was het LRC die voor het eerst de leiding nam met Ansu Camara als de grote man aan Leerdamse zijde. Met zijn derde bracht hij LRC vier minuten voor tijd op 4-3. Het leidde een bloedstollende slotfase in waarbij LRC de 4-3 wilde behouden en SVW nog vol voor de winst ging, of tenminste een gelijkspel.
Twee minuten voor tijd kwam het in elk geval tot de 4-4. Mergim Shala profiteerde van wat Leerdams gepruts in de defensie. Bij een puntendeling (en winst in de resterende wedstrijden) maken beide teams goede kans op een plek in de volgende ronde, maar van een akkoordje kwam het geenszins.
SVW ging er nog met de volle buit vandoor. Hicham Farhou bracht, net als Camara, zijn totaal op drie en misschien nog wel belangrijker: SVW de volle buit. Gestreepte euforie alom, SVW wint met 4-5 van LRC.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Kozakken Boys – SteDoCo 7-0
De tweede wedstrijd in poule B werd gespeeld tussen Kozakken Boys en SteDoCo en daarmee tussen de twee hoogst spelende ploegen in de regio. De spelers die normaal gesproken in de Tweede Divisie en Hoofdklasse schitteren, waren niet aanwezig, maar de spelers die er wél waren probeerden er een leuke pot van te maken.
Dat lukte in de eerste helft nog niet echt. De twee goals van Youri Huijzer namens Kozakken Boys waren de enige noemenswaardige momenten. Na de rust ging het niveau niet per se omhoog, maar Huijzer bleef op schot en bracht zichzelf aan de top van de topscorerslijst. Omdat ook Bart Jongejan (tweemaal) en Kevin Sluyk op het scoreformulier verschenen, mocht er gesproken van een heuse zevenklapper. SteDoCo moet tegen SVW en LRC vol aan de bak om ook deelname van volgend jaar veilig te stellen.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt 

Altena – GJS 1-1
Het slotakkoord van de eerste avond Proxsys Cup kwam op naam van Altena en GJS in poule C. GJS gaat deze editie van het zaalvoetbaltoernooi niet op trainingskamp en dus worden de Gorkumse Jonge Spartanen tot een van de outsiders gerekend. In de eerste helft was er echter nog weinig te merken van die Gorcumse ‘favorietenrol’. Altena bood uitstekend tegenstand en kreeg zelfs de grootste kans van de eerste helft. Kort voor de ‘koekoek’ was het Julian Geelhoedt die voorlangs schoot.
De eerste kans na rust kwam ook op naam van Geelhoedt, maar dan namens GJS. De Altena-captain trof zijn eigen paal en mocht opgelucht ademhalen. De Nieuwendijkse aanvoerder kwam even later alsnog op het scorebord door een uitmuntende solo die hij zelf beheerst afrondde.
GJS had lange tijd geen antwoord en had een carambole nodig om op gelijke hoogte te komen. Het doelpunt kwam uiteindelijk op naam van Dylan van der Pluijm: eigen doelpunt, 1-1.
GJS én Altena probeerden in het vervolg nog iets te forceren, maar kwamen er niet meer langs. De eerste puntendeling van het toernooi is een feit: 1-1. Morgen komen Herovina en Woudrichem nog in actie in poule C.

© Copyright – Foto’s: GP-foto/Jan Noorlandt