Home

Gorinchem – 9-10-2017 – Tijdens het Veteranencafé op de feesttent in de hal van het Rijdend Unifil Museum- de Dorstige Types in Gorinchem werd zaterdag 7 oktober het Ereteken voor Orde en Vrede na 67 jaar door Kees Koning uitgereikt aan de 89 jarige Indië veteraan Thom Bonis uit Gorinchem. Aan zijn echtgenote werd een bloemetje overhandigd. Waar kon dat beter gebeuren dan in het bijzijn van college veteranen was de gedachte. Van de ruim dertig aanwezigen had een groot aantal veteranen zich voor deze gelegenheid in veteranen tenue gestoken.

Als dienstplichtig matroos bij de Koninklijke Marine, kwam Bonis na de overdracht van Nederlands Indië met het Korvet Hr Ms Batjak aan in Den Helder. Na ontscheping ging hij gelijk naar zijn vader die met zijn sleepboot eveneens in de haven van Den Helder lag.

Waarschijnlijk is de Marine het spoor bijster geraakt want al zijn papieren waren zoek. Toen Kees Koning van het Veteranencafé hem opmerkzaam maakte dat hij recht had op het Ereteken en hem behulpzaam was bij de aanvraag ontving hij het Ereteken met Oorkonde alsnog.

Dit feit en het feit dat het Veteranencafé 15 jaar bestaat gaf een extra feestelijk tintje aan de middag.

foto’s: Kees Koning